Hlavní obsah

Systém, který rozpozná tvář zločince v davu, nasazuje policie jen na své lidi

Pražské letiště má hlídat kamerový systém. Ale nefunguje.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Systém dokáže podle fotografií odhalit v davu lidí hledané osoby. Policie ho zatím nedokáže nasadit do ostrého provozu.

Článek

Policejní prezidium se po několika dnech opakovaných dotazů rozhodlo vysvětlit, proč stále beze zbytku nevyužívá kamerový systém pro detekci obličejů, který si pořizuje za desítky milionů korun.

A hlavní důvod, proč unikátní bezpečnostní systém na pražském Letišti Václava Havla ještě zcela nefunguje, musí v éře války s terorismem zaujmout.

Náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild Seznamu řekl, že se policie obává, že by víc než nebezpečné osoby příliš často zatýkala nevinné turisty.

Video: Unikátní systém na letišti stále kompletně nefunguje

Letištní hala v pražské Ruzyni je osazena unikátními kamerami. Nejsou však plně využity.Video: Marek Baloun, Seznam Zprávy

Speciální kamerový systém je na letišti instalovaný půl roku.

Podle smlouvy, kterou stát zveřejnil v oficiálním registru smluv, stál přes 85 milionů korun.

Systém má umět porovnávat fotografie hledaných osob z policejních databází s tvářemi lidí, které zaznamená na letišti. Když najde shodu, má automaticky upozornit obsluhu, jež na dané místo vyšle hlídku.

Jenže jak upozornilo Seznam několik lidí pracujících na letišti, nic takového se zatím neděje.

Policie původně nechtěla informace o tom, že systém za desítky milionů dosud není v plném provozu, vůbec komentovat.

Seznam o vyjádření žádal týden, ale odpovědi se dočkal až nyní.

„Kamery je potřeba velice precizně nastavit, aby chyb bylo co nejméně,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild. „Ve chvíli, kdy chybovost bude vysoká, budeme zakročovat proti velkému množství osob, budeme obtěžovat cestující a turisty a bude to negativně vnímáno. Proto si dáváme velice záležet na tom, aby to nastavení bylo precizní,“ vysvětluje, proč stále není systém plně využíván.

Video: Rozhovor s náměstkem policejního prezidenta

Náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

A tak místo nebezpečných osob nyní kamery vyhledávají jen několik desítek zaměstnanců letiště, převážně policistů. Z tváří svých lidí a s jejich souhlasem totiž policie vytvořila testovací databázi. Ale slibuje, že v nejbližších dnech začne systém plnit i reálnými daty hledaných osob.

Policie však zároveň nepopírá, že systému stále chybí hlavní dispečink. Místnost, která je pro něj na letišti už určena, je stále prázdná. Policie tvrdí, že nové dohledové pracoviště zatím nepotřebuje a má v plánu, že ho vybuduje později.

Přesto náměstek Vild slíbil, že do plného provozu by měl být systém uveden nejpozději na začátku příštího roku. To ho budou moci naplno využívat všechny české bezpečnostní složky.

Reklama

Související témata:

Doporučované