Hlavní obsah

Policie uzavírá velkou korupční kauzu v Brně. Čas na obžalobu se jí krátí

V kauze, která se týká ovlivnění zakázek radnice Brna-střed, je obviněno již jedenáct lidí.

Reklama

Příští týden umožní policie obviněným, aby si prostudovali celý spis. Obžaloba, v níž je ústředním obviněným někdejší politik hnutí ANO Jiří Švachula, by měla být podána do začátku března.

Článek

Policisté dokončují práci na největší korupční kauze, která loni vypukla v Brně a obviněno je v ní jedenáct lidí.

Vyšetřovali v ní, zda a jak bylo rozdělování veřejných zakázek na radnici Brno-střed ovlivněno korupcí. Podezření formulované policisty je takové, že tu šlo o úplatky v řádu milionů korun.

Deset měsíců poté, co policie udělala na několika místech v Brně (včetně radnice Brno-střed) prohlídky a zadržela při tom devět lidí včetně tehdejšího radního za ANO Jiřího Švachuly, se jednotliví aktéři začnou – jak potvrdil dozorující žalobce Radek Mezlík – seznamovat se spisem.

„Prostudovat trestní spis bude klientovi a obhajobě umožněno v příštím týdnu,“ uvedla advokátka Světlana Žabenská, která zastupuje Jiřího Švachulu, ústřední postavu případu.

Seznamování se spisem je posledním úkonem před tím, než policisté vyšetřování ukončí. A spis pak předají státnímu zástupci.

V tomto případě si musí pospíšit. Švachula byl loni 8. března zadržen a poté skončil ve vazbě. Pokud nebude propuštěn na svobodu, není už na podání obžaloby příliš času.

„Případná obžaloba by z důvodu vazebních lhůt musela být podána do 7. března,“ potvrdil Seznam Zprávám žalobce Mezlík.

Další zasedání o Švachulově vazbě přitom zatím v plánu není.

Důvodem podle Švachulovy advokátky je, že zatím nedostal poslední rozhodnutí soudu. „Klientovi doposud nebylo doručeno rozhodnutí odvolacího soudu o vyřízení jeho stížnosti proti rozhodnutí Městského soudu v Brně,“ doplnila Žabenská.

Jiří Švachula čelí stíhání, že s dalšími obviněnými ovlivňovali rozdělování veřejných zakázek na radnici v Brně-střed. Jak tvrdí policie, inkasoval za to úplatky ve výši bezmála 8,8 milionu korun.

Švachula ve svých žádostech o propuštění z vazby opakovaně uvedl, že policie a žalobce využívá vazbu k tlaku na něj. Že se jej pokouší donutit, aby vypovídal.

„Což lze ilustrovat na případu, kdy mě státní zástupce a vyšetřující policista navštívili ve vazební věznici a pobízeli mě ke spolupráci,“ uvedl Švachula a odmítl také, že by chtěl v případě vyšetřování na svobodě uprchnout.

Skupina podle policie ovlivnila zakázky na opravy domů za nejméně 180 milionů korun. Jak již dříve zaznělo, celkově si měla za jejich ovlivnění rozdělit nejméně 17,1 milionu korun.

V kauze jsou v současné době kromě zmíněných 11 lidí obviněny i dvě firmy. Ve vazbě už zůstává jen Švachula.

Reklama

Doporučované