Hlavní obsah

Policie zastřelila poblíž Barcelony atentátníka z La Rambla

Policisty na Younese Abouyaaqouba zavolala obyvatelka Subirats, která viděla muže s pásem výbušnin.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Policie od pátku hledá Younese Abouyaaqouba, který řídil dodávku při útoku v Barceloně. V pondělí ho zastřelila asi 40 kilometrů západně od Barcelony.

Článek

Policie zastřelila na předměstí Barcelony Subirats Younese Abouyaaqouba, muže, který stojí za teroristickým útokem z ulice La Rambla. Měl na sobě pás s výbušninami a podle policistů křičel Alláhu Akbar (arabsky Bůh je veliký).

Vyšetřovatelé totožnost útočníka, který řídil minulý týden dodávku při teroristickém útoku v Barceloně, potvrdili asi hodinu po jeho zneškodnění.

„Potvrzujeme, že muž zastřelený v Subirats, je Younes Abouyaaqoub, pachatel teroristického útoku v Barceloně," napsala katalánská policie na Twitter.

Policie použila robota, aby zjistila, zda pás, který měl muž na těle, obsahuje výbušninu, či je jen atrapou. Také pět teroristů, které policie zastřelila v noci ze čtvrtka na pátek ve městě Cambrils, mělo na sobě pásy, které připomínaly pásy s výbušninou. Posléze se ukázalo, že šlo o napodobeniny, stejně jako dnes v Subirats.

Video: Pátrání po teroristech z Barcelony pokračuje

Policie dál pátrá po třech teroristech, mohli zemřít ještě před útokem v BarceloněVideo: Ruptly, Reuters

Deník El País napsal, že podle prvních informací policejní akci spustil telefonát občana, který tvrdil, že viděl hledaného Younese Abouyaaqouba s pásem výbušnin na těle. Podle listu La Vanguardia je zastřeleným právě řidič dodávky z barcelonského útoku.

Dvaadvacetiletý Younes Abouyaaqoub minulý čtvrtek najížděl dodávkou do lidí na barcelonské třídě La Rambla. Přitom zabil 13 lidí a přes sto jich zranil, devět ze zraněných je stále v kritickém stavu. Při útěku z Barcelony zavraždil muže, s jehož autem ujel policejní hlídce. Vůz i s mrtvým majitelem nechal stát v Sant Just Desvern u Barcelony.

Podívejte se, jak probíhaly útoky teroristů v Katalánsku.

Animace útoků v Katalánsku.Video: Jakub Čaja

Reklama

Související témata:

Doporučované