Hlavní obsah

Policista dal facku spoutanému muži. Je to na kameře, soud bude muset trestat

Aktéři případu přišli k soudu. Nejprve obžalovaní policisté, pak muž, kvůli němuž jsou u soudu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté zadrželi muže, který je slovně napadl. Na služebně padla facka a hledají se důkazy, jestli bylo i další násilí.

Článek

Obvodní soud v Praze 2 už podruhé řeší případ dvou policistů obžalovaných z nepřiměřeného zákroku proti studentovi, kterého zadrželi ve dnech protestů proti návštěvě čínského prezidenta v březnu roku 2016.

Zákrok, který je u soudu, se odehrál den po odjezdu čínského prezidenta z České republiky. Skupina studentů potkala u Riegrových sadů v Praze hlídkující policisty a vojáky. Jeden z nich policistům vyčítal, jak postupovali proti demonstrantům protestujícím proti čínskému prezidentovi. Použil i vulgární výrazy.

Policisté studenta legitimovali. Když chtěl vědět proč a chtěl si jejich jednání natočit mobilem, telefon mu vyrazili z ruky a spoutali ho. Pak ho odvezli na služebnu.

Video: Co říkají o případu státní zástupkyně, obžalovaný a poškozený

Doufám, že nebudou osvobozeni, říká o policistech poškozený.Video: Seznam Zprávy

Obvodní soud pro Prahu 2 už jednou případ rozhodl, když nadstrážmistra Martina Koppa a podpraporčíka Jana Nekvapila letos v lednu osvobodil. Jeho rozhodnutí se ale nelíbilo nadřízenému Městskému soudu v Praze, který nařídil nové projednání.

Přinejmenším část žalovaného jednání přitom Městský soud označil za zločin. Protože jeho stanovisko je pro obvodní soud závazné, dá se tentokrát očekávat odsouzení obžalovaných.

Soud řeší především to, co se odehrálo za zdmi policejní služebny.

Podle obžaloby policisté proti studentovi na služebně použili násilí. Obžaloba události popisuje tak, že jeden dal spoutanému zadrženému muži dvě facky a druhý ho škrtil.

Obvodní soud pro Prahu 2 v lednu konstatoval, že pro tvrzení obžaloby není dostatek důkazů. Přitom soud měl k dispozici záznam z kamer na policejní služebně, které jednu facku zaznamenaly. Soud navíc konstatoval, že student si mohl za postup policistů sám. Proto oba osvobodil.

Státní zástupkyně pokládala argumentaci soudu za absurdní. Ani studentovy vulgární výrazy podle ní policisty neopravňovaly k tomu, aby ho mlátili. Proti rozsudku se proto odvolala.

Facku, kterou zaznamenaly kamery na služebně, přitom městský soud rovnou označil za zneužití pravomoci úřední osoby. Přinejmenším za tento zločin tak bude muset padnout trest.

Obvodní soud dnes jednání kvůli výslechu svědků odročil na prosinec. To by také mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované