Hlavní obsah

Advokáti zabojovali. Soud s Nečasem skončil rychle

Petr Nečas a Jana Nečasová (Nagyová) opět u soudu. Tentokrát jsou obžalováni za tak zvané politické trafiky a krácení darovací daně za drahé dary pro Nečasovou.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Pražský soud odročil jednání v kauze tzv. poslaneckých trafik. Expremiérovi Petru Nečasovi hrozí až šest let vězení. Obžalovaní jsou i Jana Nečasová a bývalý vysoce postavený státní úředník Roman Boček.

Článek

Pražský soud začal ve čtvrtek rozplétat jednu z klíčových kauz kolem Jany Nečasové (Nagyové). Jde o případ tzv. politických trafik, které v roce 2013 vedly k pádu vlády, a krácení darovací daně za drahé dary pro Nečasovou.

Jednání ale skončilo po pár desítkách minut. Soudkyně ho po přečtení obžaloby přerušila a odročila na neurčito. Advokáti totiž podali námitky na podjatost olomouckého státního zastupitelství. Státní zástupce Martin Brzobohatý jejich námitky odmítl.

Advokát Petr Toman, který zastupuje úředníka Romana Bočka, si stěžoval na postupy žalobců.

„V tomto trestním řízení došlo k zcela prokazatelným nezákonným postupům v neprospěch všech obžalovaných. První věcí třeba bylo, že byli nezákonně obviněni poslanci a vzati do vazby. Druhá třeba, že jim nebyla zaplacena škoda,“ vysvětlil Bočkův advokát Petr Toman.

Pusťte si video: Politické trafiky jako běžná praxe. Pomohly i na pražském magistrátu.

Prohlásil také, že uplácení poslanců se nikdy nestalo a kdyby se to stalo, tak to do tohoto případu nikdy nebylo trestným činem. „Nikdy nikdo nestíhal, že někdo skončil v jedné funkci a začal pracovat v jiné funkci," zdůraznil Toman. Dodal, že bývalí poslanci získali nové zaměstnání, běžně vykonávali činnost, za kterou brali mzdu.

K jeho námitkám se přidali také obhájci manželů Nečasových, kterým se nelíbilo, že případ řeší žalobci, jimž nepřísluší, a zabývali se jím i další orgány mimo Prahu.

„Mně připadá, že je tady boj mezi Vrchním zastupitelstvím v Praze a Vrchním zastupitelstvím v Olomouci, kdo bude mít důležitější věc, aby prokázali svou důležitost ve prospěch státu," řekl novinářům advokát Josef Lžičař.

Státní zástupce Martin Brzobohatý to odmítl. „Je to prostě způsob obhajoby. Není to nic, co by nějakým fatálním způsobem to řízení ovlivnilo,“ uvedl po konci soudu Brzobohatý.

Pusťte si video: Kauza Nagyová-Nečasová přehledně

Zatímco stíhání trojice bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy skončilo kvůli jejich poslanecké indemnitě (poslanec nemůže být stíhán za postupy a projevy ve Sněmovně - pozn.red.), ty, kteří za nimi s nabídkou tzv. politických trafik přišli, žalobci poslali před soud.

Nečasovy i bývalého ministerského náměstka Bočka žalobci viní z toho, že někdejší poslance ODS uplatili, aby vládní koalice mohla ve Sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn z roku 2012.

Pád vlády

Případ nakonec o rok později vedl k pádu Nečasova kabinetu. Šnajdr, Fuksa a Tluchoř později složili poslanecké mandáty, a schválení balíčku tak umožnili. Podle obžaloby za to měli dostat lukrativní pozice ve státních firmách.

„Naprosto se distancuje od podsouvání, že by chtěl někoho uplácet," řekl před časem Nečasův advokát Josef Lžičař.

Podle žalobce Rostislava Bajgera ale šlo o obchod ve smyslu „odstupte a my se o vás postaráme“.

Nečasovou žalobci navíc obvinili z krácení daní z luxusních darů, za což jí hrozí až osm let vězení.

Pusťte si video: Expremiér Nečas před soudem jako obžalovaný

Reklama

Související témata:

Doporučované