Hlavní obsah

Politika víc než nákaza? Trumpův tým odstranil nálepky o sociálním distancování

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump během předvolebního mítinku v Tulse.

Reklama

Volební štáb amerického prezidenta Donalda Trumpa odstranil na předvolebním mítinku v Tulse nálepky, které upozorňovaly na dodržování sociálních rozestupů. S informací přišel deník Washington Post.

Článek

Před zahájením Trumpova předvolebního mítinku v Tulse v Oklahomě musely zmizet tisíce samolepek s nápisem „prosím, zde si nesedejte“. Americkému deníku Washington Post to prozradil nejmenovaný zdroj, který se podílel na přípravě očekávané události.

Návrat proslulých Trumpových mítinků po vynucené tříměsíční pauze přitom od počátku provázely značné kontroverze. Americký prezident akci uspořádal navzdory tamním zdravotnickým úřadům, které varovaly před přetrvávajícím nebezpečím koronavirové nákazy. Obávaly se především velké účasti, která by šíření viru usnadnila.

Akce s kapacitou pro 19 tisíc lidí se nakonec zúčastnilo méně než 6200 návštěvníků. Trump z neúspěchu obvinil média. Prý voliče od účasti na akci odrazovala. K cílené rezervaci vstupenek se pak ale přihlásila skupina uživatelů sociální sítě TikTok. Ti si měli rezervovat tisíce „falešných“ lístků, které pak nevyužili a schválně tak docílili malé účasti.

Vedení arény kvůli obavám zdravotníků přišlo s vlastním řešením. Nakoupilo a posléze po hale rozmístilo asi 12 tisíc nálepek, díky kterým měli účastníci akce dodržovat potřebné rozestupy. Těsně před tím, než samolepkami polepili zhruba každé druhé místo v sále, za nimi měli přijít členové Trumpova volebního štábu s rozkazem, ať toho nechají. Sami pak začali umístěné nálepky strhávat. Washington Post následně zveřejnil video, které sundávání nálepek potvrdilo.

Tim Murtaugh, mluvčí Trumpovy kampaně pro volby 2020, na žádost CNN o komentář k odstranění nálepek nereagoval. Místo toho trval na tom, že byla dodržena potřebná bezpečnostní opatření. Vysoce postavený zdroj z Bílého domu odmítl, že by za odstraněním stál Trump nebo jeho štáb.

„Mítink byl plně v souladu s tamními pravidly. Každému účastníkovi byla před vstupem změřena teplota, každý obdržel ochrannou roušku a všude byla k dispozici dezinfekce na ruce,“ uvedl Murtaugh.

Na fotografiích a videích z události je pak jasně vidět, že většina účastníků roušku nasazenou neměla. Nosili ji naproti tomu někteří členové Trumpova volebního štábu. Nejméně šesti z nich nicméně od té doby vyšel pozitivní test na koronavirus, další tucet setrvává v domácí karanténě.

Současně s odhalením deníku Washington Post vyšlo najevo stanovisko skupiny Rolling Stones, která se v sobotu již po několikáté ohradila proti tomu, že Trump na svých mítincích přehrává jejich píseň „You Can't Always Get What You Want“ z roku 1969. Pokud v tom bude pokračovat, skupina mu hrozí právními kroky. Když stejná píseň zazněla na Trumpově shromáždění před čtyřmi lety, napsala kapela na Twitteru „Rolling Stones nepodporují Donalda Trumpa“.

Proti Trumpovi se také ohradila rodina hudebníka Toma Pettyho, jehož píseň „I Won’t Back Down“ také zazněla v Tulse.

Reklama

Doporučované