Hlavní obsah

Havlíček chce poloviční zálohy za energie. Lidé zbytek ale stejně doplatí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Reklama

aktualizováno •

Klienty dodavatelů poslední instance čeká alespoň částečná úleva. Ministerstvo průmyslu a energetický regulátor chtějí snížení záloh na energie za listopad o 50 procent. Zákazníci však zbytek ve finále stejně musí doplatit.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) řeší situaci vysokých záloh, kterým nyní čelí řada klientů u dodavatele poslední instance (DPI).

„Navrhuji snížení zálohových plateb v režimu DPI o 50 procent z vyměřené zálohy za listopad, za prosinec o 40 procent,“ uvedl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V dalších měsících by již lidé platili plnou výši zálohy.

Například dodavatel PRE snížení v listopadových i prosincových zálohách zohlední. „Vnímáme to jako vstřícný krok vůči zákazníkům, aby náraz vysokých cen elektřiny nebyl tak prudký a nečekaný,“ uvedl mluvčí PRE Petr Holubec.

Zákazník to musí stejně ve finále zaplatit celé.
Petr Holubec, mluvčí PRE

Zákazníci by si však měli uvědomit, že v dalším vyúčtování musí cenu vyrovnat. „Musí se připravit na to, že (budoucí) doplatky budou vyšší, protože žádnou jinou kompenzaci jako firma nedostaneme. Zákazník to musí stejně ve finále zaplatit celé,“ říká Holubec.

Podle mluvčí E.ON Martiny Slavíkové zastropování záloh pro klienty v DPI nic moc neřeší. „Problém se jen odkládá v čase, protože lidem na konci zúčtovacího období za režim DPI přijdou od dodavatelů o to větší nedoplatky,“ uvedla Slavíková. Podle ní by lidem více pomohlo odpuštění DPH, které se jim promítne do faktury se závěrečným vyúčtováním.

Podle Havlíčka jde hlavně o to zabránit prvnímu nárazu v podobě vysoké faktury za elektřinu a plyn, které ale odpovídají situaci na trhu. „Pro řadu domácností byl první šok, když dostaly zálohové faktury. Neměly možnost se připravit na jejich zaplacení. V současné chvíli si kupujeme čas,“ vysvětlil Havlíček.

Ve hře jsou dvě varianty, jak tuto možnost zrealizovat. Jednak memorandum, což by byla podle Havlíčka možnost rychlá, druhou variantou je legislativní vyhláška vydaná ERÚ. Resort i regulátor by chtěli snížení záloh dotáhnout do 15. listopadu.

„Pokud jde o vyhlášku, domníváme se, že je to méně vhodné řešení – musí projít určitým procesem, meziresortním připomínkovým řízením a musí být schválena legislativní radou vlády. Celý tento proces bude trvat v řádu jednotek týdnů,“ říká předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

V případě záloh za říjen by se nic nezměnilo. „Jakákoli změna, která by vznikla ve smyslu neakceptování platby, by byla v tuto chvíli zmatečná,“ upozornil ministr Havlíček. Od ledna by zálohy v režimu DPI byly opět v plné výši, tím chce ministerstvo motivovat spotřebitele co nejrychleji režim DPI opouštět.

Zároveň podle ministra je nutné uvažovat i o sociální pomoci, neboť do složité situace se příští rok mohou dostat nejen nízkopříjmové domácnosti, ale i střední třída.

V režimu dodavatele poslední instance skončilo přes 900 000 bývalých klientů Bohemia Energy, asi 30 000 klientů Kolibřík Energie a také 150 zákazníků A-PLUS Energie. Tyto společnosti v poslední době ukončily činnost.

Reklama

Doporučované