Hlavní obsah

Polsko trvá na volbách, Orbán upevňuje moc: utahování šroubů v čase koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Viktor Orbán argumentuje potřebou řídit zemi efektivně v době koronavirové krize, ale v Evropě jde o bezprecedentní krok.

Reklama

Článek

Maďarský premiér je blízko odstavení parlamentu a pandemický paradox nastal v Polsku, kde vládní strana PiS přes přísná opatření nechce o odkladu květnových prezidentských voleb ani slyšet.

Pandemie koronaviru se projevuje u našich sousedů v regionu podobně: ochranný materiál chybí, počet potvrzených obětí je ale naštěstí nízký. V Polsku a Maďarsku ovšem vládní představitelé využívají krize k upevňování pozic.

„Maďarsko je první zemí v regionu, která zavedla nouzový stav, což dává Viktoru Orbánovi velkou sílu. A pravidla se postupně zpřísňují,“ vysvětluje ve Stopáži reportér Filip Harzer, který se na dění ve střední Evropě zaměřuje.

Orbánova vláda nyní vládne pomocí dekretů, které musí do 15 dnů potvrdit parlament. Premiér je nyní pouhý krok od úplného odstavení maďarských poslanců.

„Orbánova vláda nyní navrhuje, aby se nouzový stav a vládnutí pomocí dekretů prodloužilo až do konce stavu nouze, o kterém rozhoduje samotný kabinet. Argumentuje potřebou řídit zemi efektivně v době krize, ale jde o bezprecedentní krok, který by Maďarsko mohl posunout směrem k diktatuře. Jenže pozornost celé Evropy je teď upřená úplně jinam než na maďarský demokratický systém,“ vysvětluje Harzer.

Pandemický paradox můžeme najít i v sousedním Polsku, kde vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) přistoupila k přísným opatřením až toto úterý. Přes silný apel na nevycházení a sociální izolaci ale nezvažuje odklad květnových prezidentských voleb, kde za PiS kandiduje stávající prezident Andrzej Duda.

„Duda má teď obrovskou taktickou výhodu, utlumily se předvolební mítinky a zároveň má prostor ve veřejnoprávních médiích, kde má PiS velký vliv,“ říká Harzer.

Jak vypadá armádní kontrola strategických firem v Maďarsku? Proč polské ministerstvo zdravotnictví nedoporučuje zavést povinné nošení roušek? Jak proběhlo předání vládní moci na Slovensku? Poslechněte si celou Stopáž v přehrávači v úvodu článku.

Tipy redaktorů Seznam Zpráv, jak zvládnout karanténu

Filip Harzer: Dlouhé procházky se psem a nečíst alespoň chvíli zpravodajství.

Jan Kordovský: Zhlédnout (a ideálně i přispět) dokumenty Helvetica, Urbanized, Objectified a Rams od režiséra Garyho Hustwita.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, glosy. To vše ve 20 minutách. Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované