Hlavní obsah

Řidiče kamionu atentátník střelil dřív, v okamžiku berlínského útoku byl v bezvědomí

Výsledek pitvy Lukasze Urbana.

 

Reklama

Desítky tisíc lidí sbírají podpisy, aby řidič Lukasz Urban získal posmrtné ocenění.

Článek

Výsledky pitvy těla polského řidiče Lukasze Urbana ukázaly, že atentátník Anis Amri ho střelil do hlavy několik hodin předtím, než s kamionem vjel do davu na vánočním trhu v Berlíně. Informoval o tom německý deník Bild.

To znamená, že sedmatřicetiletý majitel kamionu nemohl během útoku zasáhnout a zachránit tak několik návštěníků vánočního trhu, jak se některá média nejprve domnívala.

Kvůli jeho dalšímu zraněním od nože totiž bylo zjevné, že Urban s atentátníkem nejprve bojoval. To vedlo mnohé k teorii, že se boj v kamionu odehrál během útoku na vánočním trhu a Urban strhnul Amrimu volant, čímž útok zmírnil.

Řada lidí pro polského řidiče žádá jeho posmrtné ocenění, online petici zatím podepsalo 38 tisíc lidí.

Podle informace deníku Bild policejní pitva ukázala, že Urban byl postřelen do hlavy mezi 16:30 a 17:30, přičemž k útoku došlo až kolem 20:00. I kdyby byl Urban tou dobou ještě naživu, ztratil by podle lékařů tolik krve, že v době útoku nemohl být při vědomí.

K útoku na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz došlo 19. prosince. Atentátník vjel nákladním vozem do davu, přičemž zabil 11 lidí. Dvanáctou obětí je právě polský řidič Lukasz Urban, který byl nalezen mrtvý na sedadle spolujezdce.

Reklama

Doporučované