Hlavní obsah

Poplach v Japonsku. Obchod prodal několik ryb fugu s jedem v těle

Japonské Gamagori hledá jedovaté rybyVideo: AP

 

Reklama

Z pěti prodaných balíčků ryby fugu se zatím zpět nevrátily dva. Město se snaží obyvatele upozornit pomocí výzvy z tlampačů.

Článek

Japonské město Gamagori vyhlásilo poplach kvůli jedovaté rybě fugu. Místní supermarket totiž prodal pět balíčků čtverzubce i s játry, jež obsahují prudký jed. Dohledat se podařilo jenom tři balíčky, dva jsou stále mezi lidmi. V Japonsku je čtverzubec velká delikatesa, ale i malá chyba při jeho přípravě může způsobit smrt. Každoročně se touto rybou v zemi otráví několik lidí.

Město Gamagori ve středním Japonsku aktivovalo pohotovostní systém a naléhavě lidi vyzývá, aby nakoupené čtverzubce vrátili.

„Vyzýváme občany, aby fugu nejedli. Využíváme městský systém, který výzvu vysílá tlampači po celém městě,” sdělil agentuře AFP místní představitel Kodži Takajanagi.

Fugu je drahá ryba, prodává se v zimě a jí se buď syrová, nebo uvařená v polévce. Její játra, kůže a jikry obsahují smrtelně jedovaný tetrodotoxin a kuchaři, kteří ji chtějí připravovat, musejí projít školením a získat zvláštní licenci.

Tetrodotoxin postihuje nervový systém a otrava jím je rychlá. Začíná pocitem znecitlivění kolem úst, po němž následuje ochrnutí a v nejtěžším případě smrt. Protijed proti němu neexistuje.

Podívejte se, jak se v Česku chová méně nebezpečná ryba - kapr.

Reklama

Související témata:

Doporučované