Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Jak rozumět politikům. Výkladový slovník Fialovy vlády

Výkladový slovník Fialovy vlády.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

K základním dovednostem politika patří schopnost vysvětlit, proč nemůže udělat to, co před několika týdny nebo měsíci – samozřejmě před volbami – sliboval. Nebo proč dělá něco, co je k tomu v úplném protikladu.

Článek

Tato technika je teď důležitá pro členy Fialovy vlády, když se snaží vysvětlovat, že daně vlastně nezvyšují, rozpočtový schodek v podstatě snižují a veřejné finance mají pod kontrolou. Podobná prohlášení uslyšíte v nejbližší budoucnosti víc a víc.

„Tím nejznámějším příkladem takového názorového obratu je takzvaný trojitý odpíchnutý Sobotka. Musíme s respektem uznat, že dnešní předseda vlády Petr Fiala dosáhl v okecávání vlastních názorových otoček téměř kvalit někdejšího premiéra a lídra ČSSD,“ říká Jindřich Šídlo.

Myslíte si, že rozumíte aktuální vládní rétorice? Otestujte se v našem speciálním testu. Jaká ustálená spojení vláda používá pro následující situace?

1. Nahodile sebrané a vzájemně si odporující návrhy, na nichž se uštvaní předsedové stran po týdnech otravných jednání radši nějak dohodnou, ať už to mají z krku.
2. Rušení škol, pošt, nemocnic, MHD, sportovišť atd.
3. Příspěvek 5000 Kč na každé dítě bez ohledu na to, kolik jeho rodiče vydělávají.
4. Každoroční výpadek 100 miliard kvůli snížení daní z příjmu fyzických osob.
5. Situace se nevyvíjí úplně ideálně.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, twitteruinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované