Hlavní obsah

Afghánistán na prahu humanitární katastrofy. Rodina řeší, kolik prodá dětí

Svět bez obalu: Narodila se jim trojčata. Kvůli nedostatku peněz a potravin rodina řeší, kolik dětí prodá.Video: RFE/RL

 

Reklama

Kvůli suchu a zhroucení ekonomiky po nástupu Tálibánu hrozí Afghánistánu největší humanitární krize na světě. Miliony lidí hladoví a rodiny prodávají vše, co mají. Zdokumentován je případ, kdy zoufalý otec nabízel své děti.

Článek

Ehsanullah a jeho rodina se ocitl v zoufalé situaci. Narodila se jim trojčata, jenže místo radosti řeší existenční problémy. Otec tvrdí, že bude muset minimálně jedno z dětí prodat, protože nemá dost peněz, aby všechny uživil.

Po náhlém návratu Tálibánu k moci byla pozastavena většina mezinárodní pomoci Afghánistánu, zmrazena byla aktivita země v zahraničí. Ceny potravin raketově vzrostly. Miliony lidí jsou bez práce nebo za práci nedostaly výplaty. „Nemám jinou možnost než jedno nebo dvě z nich prodat. Důvodem jsou problémy s penězi. Včera večer jsme je nebyli schopni nakrmit. Celou noc strávili jen pitím khakshiru (bylinný nápoj, pozn. red.) – ženy ho umějí připravit. Je to ale těžké. Nemáme žádné peníze,“ dodává Ehsanullah, který pracuje jako dělník na stavbách v afghánském Kandaháru.

Místní tálibánští úředníci prohlásili, že se pokusí rodině nějak pomoci, ale bez udání bližších informací. „Okamžitě o této nešťastné rodině budu informovat guvernéra oblasti a dá-li Bůh, dostane se jim dostatečné pomoci,“ řekl reportérům RFE/RL šéf provinčního oddělení informací a kultury Hafiz Noor Ahmad Sayeed.

V severozápadním Afghánistánu zas jiný muž nechal svých pět dětí v mešitě, protože je nedokázal uživit.

V zemi roste spolu s chudobou počet dětských sňatků. Dětský fond UNICEF uvedl, že má důvěryhodné zprávy o zoufalých rodičích, kteří za peníze za budoucí sňatky slibují i dívenky staré pouhých 20 dní.

Mezinárodní organizace uvedla, že zahájila program finanční pomoci Afghánistánu, aby snížil riziko hladu v zemi.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované