Hlavní obsah

Nemohou zůstat ani odejít. Dva Bělorusové žijí přes rok na švédské ambasádě

Svět bez obalu: Nemohou zůstat ani odejít. Dva Bělorusové žijí přes rok na švédské ambasádě.Video: RFE/RL

 

Reklama

Dva Bělorusové se kvůli obavám ze zatčení uchýlili na švédské velvyslanectví. Vital Kuznečik a jeho syn Uladzislau se tam schovávají před běloruskou policií už téměř rok a půl. Každý den se obávají, kdy budou muset odejít.

Článek

„V současné době nám Švédsko moc nepomáhá. S pracovníky velvyslanectví máme dobré vztahy. Všichni nám rozumí. Všichni vidí, co se v naší zemi děje. Ale není jasné, co chtějí udělat švédské úřady. Jako by se snažily celý proces protahovat. Nevím, co se stane,“ říká v rozhovoru pro Radio Svobodná Evropa Uladzislau Kuznečik.

„Na samotném velvyslanectví jsou na nás milí. Nemůžeme si na nic stěžovat. Dávají nám vše, co potřebujeme,“ dodává jeho otec Vital.

Jejich příběh začal 6. září 2020 během demonstrace ve městě Vitebsk na severovýchodě Běloruska. Oba se zde zúčastnili protestů proti zmanipulování výsledků běloruských prezidenských voleb v roce 2020. Policie protestujícím zablokovala cestu a začala je zatýkat. Několik policistů začalo během zatýkání Vitala Kuznečika bít.

Oběma mužům se podařilo utéct. Několik dní se skrývali a poté se rozhodli přijít na švédskou ambasádu. Zaměstnanci švédského velvyslanectví jim dovolili na krátkou dobu zůstat. Tato doba už ale překročila jeden rok.

Bělorusové by chtěli požádat Švédsko o azyl, ale to prý - vzhledem k tomu, že oba muži byli v Bělorusku obviněni z násilí proti policistům - není možné. Otec se synem se proto obrátili na výbor OSN proti mučení a žádají jej, aby zabránil jejich vydání. „Švédské orgány se od samého počátku snažily zastavit řízení u Výboru OSN. Žádaly, aby byla stížnost prohlášena za neplatnou, a to s argumentem, že Kuznečikovi nespadají pod švédskou jurisdikci. Prvního prosince 2021 však Výbor proti mučení rozhodl, že stížnost je platná a oba muži spadají pod švédskou jurisdikci. Zároveň dodal, že je třeba se zabývat podstatou jejich stížnosti,“ vysvětluje v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa právník obou  mužů Vadim Drozdov.

Švédské ministerstvo zahraničí uvedlo, že rozsudek respektuje, ale odmítlo případ konkrétněji komentovat. „Právě jsme obdrželi švédskou odpověď na rozhodnutí o oprávněnosti stížnosti. Píše se v ní: ‚Na odpověď si počkejte do dubna.‘ V tomto měsíci je naplánováno další zasedání výboru. Oni s ničím nespěchají. Vědí, že máme zdravotní problémy. Ale jak nyní chápeme, tak budou proces zdržovat tak dlouho, jak jen to bude možné,“ obává se Uladzislau Kuznečik a upozorňuje na to, že on sám se před dvěma lety léčil s rakovinou a jeho otec si čím dál tím víc stěžuje na své zhoršující se srdeční problémy.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

Reklama

Doporučované