Hlavní obsah

Tálibán slíbil, že zatočí s výrobou drog. Ale produkce opia v zemi roste

Svět bez obalu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Světová zpráva OSN o drogách z roku 2020 uvádí Afghánistán jako zemi, která v uplynulých pěti letech zajišťovala až 84 procent celosvětové produkce opia.

Článek

Byl to hlavně nelegální obchod s opiem a heroinem, který léta pomáhal Tálibánu financovat jeho aktivity. Server International Business Times odhadl, že jen v roce 2020 tvořily příjmy Tálibánu z prodeje návykových látek přes 416 milionů dolarů.

Tálibové produkovali opium v mnoha oblastech pod svou kontrolou. Skupina také zavedla desetiprocentní daň na každý článek výrobního řetězce této drogy, uvedla ve zprávě Afghánská jednotka pro výzkum a hodnocení (AREU).

Poté co militantní hnutí převzalo v srpnu moc nad celým Afghánistánem, slíbili představitelé nové vlády, že nelegální obchod vymýtí.

Reálně ale proti němu nepodnikají nic.

Například v provincii Hílmand vysadili místní farmáři mák na bývalém pšeničném poli a říkají, že to udělali zcela bez obav z nějakého postihu. „Letos pěstuje opium více lidí právě proto, že je u moci Tálibán. Je evidentní, že mák vysadilo více zemědělců,“ ukazuje v úvodním videu Ghulam Hazrat, jeden z místních zemědělců.

Zástupce Tálibánu v provincii konstatoval, že zemědělci příjmy z pěstování máku nutně potřebují, protože se ekonomika hroutí a v zemí se šíří hlad.

„V Hílmandu panuje chudoba a sucho. Lidé jsou zdevastovaní válkou. Mnozí z nich museli opustit své domovy, proto více lidí pěstuje opium. Potřebují prostě nějaký zdroj příjmů. Dá-li Bůh, tak najdeme nějaké alternativní plodiny, které zemědělcům přinesou větší příjem než opium,“ uvedl Mawlawi Hamid, který má v Hílmandu na starosti zemědělství.

Jeho slova potvrzuje i návštěva místního trhu, kde obchod s opiem bez přestávky kvete. Na tržišti jsou běžně vyloženy plastové pytle s hnědou tekutinou.

„V loňském roce se kilogram opia prodával asi za 230 dolarů. Letos ho prodáme za více než dvojnásobek,“ popsal současnou situaci na trhu s opiem jeden z místních obchodníků.

Někteří zemědělci a obchodníci si ovšem místo toho, aby opium prodávali, dělají zásoby. Domnívají se, že až bude vyhlášen oficiální zákaz, cena na černém trhu ještě vzroste.

„Ti, kteří mají pět pytlů, prodávají jen jeden, aby zaplatili své výdaje. Čtyři pytle si nechávají, protože si myslí, že Tálibán nakonec pěstování zakáže,“ vysvětlil další obchodník s opiem Hadži Ibrahim.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované