Hlavní obsah

Video: Kontrolují majetek za miliardy dolarů. Takto žijí Nazarbajevovi

Svět bez obalu: Bývalý kazachstánský prezident Nursultan Nazarbajev a jeho příbuzní nashromáždili miliardové majetky.Video: RFE/RL

 

Reklama

Reportéři Rádia Svobodná Evropa zmapovali, jak obrovské bohatství nashromáždili bývalý kazachstánský prezident Nursultan Nazarbajev a jeho příbuzní.

Článek

Dokumenty o majetku získali novináři po lednových protivládních demonstracích, které byly mimo jiné vyvolány špatnou ekonomickou situací v zemi a rozmáhající se korupcí. Akta, která potvrzují vlastnictví lukrativních nemovitostí, jim pod slibem anonymity poskytl jeden z kazachstánských úředníků.

V úvodním videu můžete vidět některé z nich. Například palác bývalého prezidenta v Almaty. Jde o budovu na ploše 2350 m2, která stojí na pozemku o rozloze 8,5 hektaru. Úřední listiny dokazují, že areál vlastní společnost, která je ovládána fondem, za nímž stojí právě Nursultan Nazarbajev.

Další nemovitost je zase registrována na Nazarbajevovu druhou dceru Dinaru Kulibajevovou. Rozkládá se na ploše více než 7 hektarů. Podle časopisu Forbes je Dinara společně se svým manželem Timurem Kulibajevem nejbohatším párem v Kazachstánu s majetkem, který je odhadován na téměř 6 miliard dolarů.

Darghě, která je nejstarší dcerou bývalého prezidenta, patří palác, který je podobně velký jako dům jejího otce. Patří k němu pozemek o rozloze 6,4 hektaru. V jeho blízkosti se pak nachází další nemovitost, do které vede speciální tunel pro vjezd aut nebo dva heliporty pro přistání vrtulníků.

Nejmladšímu z Nazarbajevových dětí Alijovi pak patří pozemek o rozloze 2,8 hektaru a stojí na něm dva domy.

Před rokem vyšetřování novinářů RFE/RL odhalilo i zahraniční nemovitosti, které jsou spojené s Nazarbajevovou rodinou. Nacházejí se v Londýně, New Yorku, francouzském Cannes, v Ženevě a dalších světových metropolích. (Podrobněji zde.)

Nazarbajev Kazachstánu vládl do roku 2019, kdy předal moc do rukou současné hlavy státu Kasyma-Žomarta Tokajeva.

Ten při lednových nepokojích spojil ve dvou projevech protesty právě s bývalým prezidentem. V proslovu upozornil na spojení Nazarbajeva s největšími kazachstánskými společnostmi a také s nejbohatšími Kazachy, kteří jsou podezříváni z korupce.

Podle analytiků jde o jasný důkaz, že politická moc Nazarbajevových v Kazachstánu začíná slábnout.

Sám bývalý prezident byl nedávno zbaven své poslední politické funkce – předsednictví ve vlivné bezpečnostní radě státu.

Jeho nejstarší dcera Dargha – poslankyně parlamentu – se nezúčastnila posledního zasedání s poukazem na pandemii covidu-19. Nazarbajevův zeť Timur Kulibajev rezignoval na funkci předsedy Národní podnikatelské komory. A další manžel dcery bývalého nejmocnějšího Kazacha – Dimaš Dosanov – odstoupil z funkce šéfa státní společnosti Kaztransoil, která je provozovatelem kazachstánských ropovodů.

Více v úvodním videu.

Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované