Hlavní obsah

Video: Najde nepřátele všude. Ukrajinci střílí u Bachmutu přesnou zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukořistěné samohybné dělo, které po sobě zanechaly ruské invazní síly při ústupu z Charkova vloni na podzim.Video: RFE/RL

 

Reklama

Bitva o Bachmut podle ukrajinské armády neustává. A to navzdory zvyšujícímu se počtu ruských jednotek. Ukrajinští vojáci se teď snaží zasahovat ruské cíle především pomocí dělostřelectva.

Článek

Ukrajinská 93. dělostřelecká brigáda, která působí v Bachmutu, se zaměřuje především na vzdálené cíle. Ruské jednotky dokáže zasáhnout až do vzdálenosti 28 kilometrů.

„Oblast, za kterou jsme odpovědní, je asi 28 km. To je dostřel našich střel. Pracujeme hlavně na protiútocích. Ale pokud najdeme velitelské stanoviště i za frontovou linií, hned se na něj také zaměříme. Dosah střel a jejich ráže nám umožňují najít je i pod zemí. To znamená dostat se k jakémukoli zákopu a zničit ho,“ uvádí v reportáži Rádia Svobodná Evropa ukrajinský voják Oleksandr.

K ničení cílů využívají ukořistěné samohybné dělo, které po sobě zanechaly invazní síly při ústupu z Charkova vloni na podzim.

Jednotce se údajně nedávno podařilo zničit i ruskou houfnici. „V noci nás vzbudili. Svítil jsem si baterkou na souřadnice; řekli mi, kam mám zamířit – nic složitého. Nakonec jsme to po nějakých malých úpravách trefili,“ popisuje akci dělostřelec.

Mohlo by vás zajímat

Rusko minulý víkend oznámilo, že po dohodě s Běloruskem rozmístí na jeho území taktické jaderné zbraně. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina povede podle analytiků k další eskalaci napětí mezi Ruskem a Západem.

Podle obránců se intenzita ruských útoků snížila. Vojáci tak nemusí pracovat nepřetržitě ve dne v noci.

„Teď je to o něco klidnější. Buď jsme je vyčerpali, nebo jsme je trochu poničili. Ale je to v tuhle chvíli klidnější než před měsícem. Tehdy jsme museli pracovat pořád, nepřetržitě, ve dne v noci. Ale sami vidíte, že teď tu jen tak postáváme a povídáme si,“ říká další z členů jednotky.

Podle zpráv západních analytiků mají Rusové u Bachmutu velké ztráty, to je ale zatím neodradilo od snahy o dobytí města. Více si o situaci v Bachmutu můžete přečíst zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované