Hlavní obsah

Video: Reportér natočil práci leteckých průzkumníků u Bachmutu

Svět bez obalu Milana Šímy: Hledáme, útočíme a pak ničíme, popisují ukrajinští průzkumníci svou práci u Bachmutu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Rusko neustává v útočných operacích ve směru na Bachmut v Doněcké oblasti. Ukrajinským jednotkám se prozatím daří útoky odrážet a v některých místech i dokonce postupovat. Velký podíl na tom mají letečtí průzkumníci.

Článek

Reportér Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir strávil dva dny s ukrajinskou průzkumnou jednotkou, která působí v Bachmutu.

„Rusko posílá do Bachmutu tolik vojáků, kolik jen může, ale ani to nestačí. Vagnerovi žoldnéři už nemají příliš sil. Ještě před měsícem drželi v obklíčení téměř celý Bachmut. Uzavřeli skoro celou bachmutskou linii, ale nyní jsou už jen v části města a nekontrolují ani jeho okolí. Teď už nemají takovou sílu. A to i přesto, že to je pro ně stále klíčový úkol –  chtěli obsadit město a ukázat Rusům, že aspoň něčeho dosáhli,“ říká v reportáži RFE/RL jeden z členů jednotky.

Rusové chtěli Bachmut dobýt do 9. května – tedy do Dne vítězství, což po nich údajně požadoval ruský prezident Vladimir Putin. Nepodařilo se, boje dál pokračují. A podle pátečního hlášení ukrajinského ministerstva obrany se domácím jednotkám podařilo u Bachmutu postoupit o dva kilometry.

Vojáci z průzkumné jednotky, kteří mluvili s reportérem RFE/RL, se ten den soustředili na obec Chromove na západním předměstí Bachmutu. „Musíme zastavit nepřítele ve vesnici Chromove,“ popisuje ve videu další z členů. „Neustále se tam něco děje. Možná ne každou minutu jako v Bachmutu, ale ruské síly v okolí pracují velmi intenzivně. Létá tam náš letecký průzkum. Tato jednotka má vlastní drony. Pracujeme ale společně. Kalkulují, vyhledávají cíle a předávají souřadnice.“

Zprávy z bojiště

Nové satelitní snímky ukázaly, že Rusové v Záporožské oblasti dál budují rozsáhlou síť obranných linií. Pokud se drží své doktríny a pokud bude ukrajinská protiofenziva směřovat tímto směrem, boje budou nejspíš víc než náročné.

Letečtí průzkumníci přilehlé okolí Bachmutu nepřetržitě sledují.

„Pokud ruské síly útočí na naše pozice, tak je jeden dron neustále ve vzduchu a druhý dron je připravený na místě. Takže máme záběry nepřetržitě k dispozici,“ ukazuje pilot dronu. „Práce je to pro nás téměř nepřetržitá. I celou noc můžeme pracovat. Nebo tam třeba jednou za půl hodiny přiletíme, abychom zkontrolovali situaci. Pokud je příležitost zjistit nepřátelské pozice, létáme, hledáme, útočíme a pak ničíme.“

Podle respektovaného amerického think-tanku ISW se ruská armáda nadále potýká s operačními problémy. „Problémy s nasazením různých vyčerpaných jednotek u Bachmutu spolu se zjevnými selháními ze strany velení podle všeho brání ruským silám v oblasti vést řádné obranné operace,“ uvedli analytici.

Reklama

Doporučované