Hlavní obsah

Video: Rusové se snaží zpomalit protiofenzivu nasazením kamikaze dronů

Svět bez obalu Milana Šímy: Rusové se snaží zpomalit ukrajinskou protiofenzivu nasazením kamikaze dronů.Video: RFE/RL

 

Reklama

Drony hrají během současné ukrajinské protiofenzivy velmi důležitou roli. Ruské Orlany a Zaly mohou postupující armádě způsobit vážné škody.

Článek

Ruské jednotky se v okolí města Bachmut snaží zpomalit ukrajinskou ofenzivu útoky bezpilotních letounů.

„Právě byl spatřen ruský bezpilotní letoun Orlan. Vozidlo vyjíždí do palebného postavení,“ popisuje situaci přímo z místa reportér Rádia Svobodná Evropa Andrij Kuzakov. „Vojáci se snaží Orlan sestřelit. Jedna raketa byla odpálena. Teď bychom se měli rychle schovat do krytu, protože střelba mohla prozradit naši pozici a Rusové nás teď mohou zaměřit.“

Kuzakov pak natočil rozhovor s ukrajinskými vojáky, kteří mají za úkol ruské drony najít a sestřelit.

„Hledám vzdušné cíle. Je to těžké, když je obloha modrá -  jak pro nás, tak i pro ně,“ vysvětluje jeden z nich. „Drony Orlan se dají použít jako vysílače pro kamikaze drony Zala. Někdy létají až hluboko za naše linie. To je vždycky špatná zpráva, protože pak tam dopadají rakety. Takže tyto drony musí být co nejdřív odhaleny a zničeny.“

Ruské drony vyhledávají vozidla ukrajinské armády i trasy pro zásobování municí. „Podle toho upravují svou dělostřeleckou palbu,“ říká voják.

„Nedaleká jednotka protivzdušné obrany zahájila palbu. Posádka monitoruje oblohu, protože se k nim může přiblížit ruský dron. Tentokrát se Orlan ale sestřelit nepodařilo,“ končí svou reportáž novinář RFE/RL.

Reklama

Doporučované