Hlavní obsah

Video ukazuje ruské „dárečky“: Tisíce min, které trhají údy

Svět bez obalu Milana Šímy: Každá ulice je tu zaminovaná, popisují ukrajinští vojáci vesnice, které vyrvali ruským okupantům.Video: RFE/RL

 

Reklama

Rusko zdokonaluje svou taktiku zaměřenou na zpomalení ukrajinské protiofenzivy na jihu Ukrajiny. Jeho síly brání ukrajinským vojákům v postupu zejména hustě rozesetými minami různého typu v obydlených oblastech.

Článek

Vesnici Neskučne v Doněcké oblasti nedávno v rámci protiofenzivy osvobodily ukrajinské jednotky. Ustupující Rusové však před svým odchodem stačili celou obec silně zaminovat.

„V každé ulici jsou veškeré přístupy zaminovány. Když jsme přijížděli do obce, museli jsme je nejprve nohama odstrčit, jinak bychom neprojeli,“ říká Dmitro, jeden z vojáků, který se podílel na dobytí vesnice, v úvodní reportáži Radia Svobodná Evropa.

Ukrajinští vojáci se v osvobozené obci musí stále pohybovat velmi opatrně. Miny mohou číhat kdekoliv. Řadu výbušnin už se podařilo odstranit, stále jich tu však mnoho zůstává.

Velké nebezpečí pro postupující jednotky představují protipěchotní miny. „Tato mina vám utrhne nohu a druhou roztrhne. Roztrhá všechno,“ ukazuje další z Ukrajinců. „Každý voják se musí naučit alespoň základní věci o práci sapéra. Jak hledat miny, jak je odhalit. Já jsem se to naučil sám,“ dodává.

Ukrajincům trvalo tři dny, než Neskučne osvobodili. Rusové se zde zakopali a své pozice důkladně opevnili, nálože nastražili i v budovách.

„Není to vůbec snadné, jak si lidé možná myslí. Ať už jde o ofenzivu, nebo protiofenzivu. Je třeba bojovat o každou vesnici. Není to jednoduché. Ale snažíme se postupovat, jak nejrychleji to jde,“ míní ukrajinský voják.

Zprávy z bojiště

Největší ukrajinské úspěchy se v uplynulém týdnu nedostavily na hlavních směrech ofenzivy, nýbrž v okolí Bachmutu. Pokud by Ukrajinci ovládli klíčové pozice v kopci, Rusové by nejspíš museli ustoupit o několik kilometrů.

Ukrajinská armáda v uplynulém týdnu osvobodila dalších 14 kilometrů čtverečních území, které na jihu a východě Ukrajiny okupovalo Rusko, uvedl z kraje týdne jeden z mluvčích ukrajinských ozbrojených sil Andrij Kovaljov.

Armádě se podle tvrzení Ukrajinců, které nelze v podmínkách války ověřit, povedlo od počátku protiofenzivy osvobodit 193 kilometrů čtverečních, napsala agentura AFP.

Kde se reportáž natáčela?

Reklama

Doporučované