Hlavní obsah

Video: Ukrajinci u Bachmutu ovládli tzv. „cestu života“

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinci donutili ruské okupační síly utéct z pozic okolo důležité silnice, která vede do Bachmutu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské armádě se údajně podařilo na některých místech v okolí města Bachmut prolomit ruské linie. Tvrdí to ukrajinské velení a potvrzují to i vojenští experti.

Článek

Zprávy o dílčích úspěších ukrajinských sil v oblasti Bachmutu přicházejí už řadu dní. Boje neberou konce a i v tuto chvíli evidují ukrajinští zdravotníci velký počet zraněných a mrtvých vojáků.

„Situace na frontě se mění každým dnem. Někdy je obětí víc, někdy míň,“ říká v úvodním videu chirurg Andrij z polní nemocnice, která je umístěna jen několik desítek metrů od míst, kde probíhají boje. „Máme tu teď hodně lehkých zranění, takže procento středních a těžkých zranění je malé; mnoho chlapů se po ošetření může vrátit do boje.“

Jeho kolega z nemocnice Oleksandr doplňuje: „Zranění jsou velmi různá. Od obyčejných pohmožděnin až po těžká poranění hrudníku, končetin s komplikovanými zlomeninami, kolapsy plic a také s poraněním hlavy.“

V době, kdy na místě natáčel tým RFE/RL, zde lékaři ošetřovali asi deset zraněných vojáků. Mezi nimi i Antona. „Seděl jsem v zákopu, když tam dopadl granát. Já a ještě jeden chlap jsme byli těžce zraněni. Vytáhli odtamtud ještě jednoho těžce zraněného a naložili ho do auta. Odtamtud nikdy nevyvázneš bez zranění a beze ztrát,“ popisuje.

Na otázku, zda Rusové skutečně ustupují, odpovídá: „Ano. Jak jinak by to mohlo být? Musíme nějak bránit Ukrajinu. Potřebujeme vytlačit nepřítele, aby už prostě, doprčic, nepostupoval. A to se nám povedlo.“

O situaci u Bachmutu

Ruští váleční blogeři dávají za pravdu šéfovi vagnerovců, že ruská armáda u Bachmutu fakticky ustoupila.

Jedné z ukrajinských jednotek se podařilo získat válečnou trofej – útočnou pušku, kterou Rusové ztratili během ústupu. Na kameru ji pyšně ukazuje jeden z vojáků.

Ukrajinci donutili ruské okupační síly utéct z pozic okolo důležité silnice, která vede do Bachmutu. „Ty dobyté pozice jsou velmi důležité. Té silnici říkáme ‚cesta života‘. Nyní to tam ovládáme my,“ říká ukrajinský voják.

Velitelé ukrajinských jednotek uvádějí, že klíčem k nedávným úspěchům u Bachmutu byly přesné dělostřelecké zásahy, které způsobily ruské pěchotě těžké ztráty.

Reklama

Doporučované