Hlavní obsah

Ruské ministerstvo mluví o přesunu u Bachmutu. Je to útěk, reaguje Prigožin

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják u pálící houfnice v okolí Bachmutu.

Reklama

Ruští váleční blogeři dávají za pravdu šéfovi vagnerovců, že ruská armáda u Bachmutu fakticky ustoupila.

Článek

V pravidelné denní svodce ruského ministerstva obrany o průběhu vojenské operace na Ukrajině se v pátek objevila na první pohled nepodstatná a poněkud krkolomná formulace.

„V Maloiljinovském směru, s cílem posílit stabilitu obrany, jednotky Jižní skupiny ruských vojsk obsadily linii s ohledem na příznivé podmínky Berchovské přehrady,“ uvedlo ministerstvo.

Krátce poté, co se svodka objevila na webu, zareagoval na dotyčnou větu šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Podle něj tím ministerstvo fakticky přiznalo ústup ve sledované oblasti kolem města Bachmut, o jehož ovládnutí se vedou dlouhé měsíce tvrdé boje.

„Bohužel se tomu říká útěk, ne přeskupování,“ vzkázal přes videozáznam Prigožin, který ministerstvo obrany a velení ruské armády už dlouho otevřeně kritizuje a kvůli nedostatečným dodávkám munice dokonce nedávno ohlásil stažení svých žoldáků z Bachmutu.

Ruské síly podle Prigožina přišly o pět kilometrů čtverečních důležitého území. Pokud ukrajinské jednotky obsadí osadu Berchovka (ukrajinsky Berchivka), bude to podle Prigožina znamenat „postupné obklíčení Bachmutu“, který už přitom ruská strana z převážné části obsadila. Šéf vagnerovců také varoval před „globální tragédií pro Rusko“ a vyzval ministerstvo, aby přestalo lhát.

Prigožin sice často záměrně přehání a neplní své hrozby, jeho nynější hodnocení situace u Bachmutu ale v zásadě potvrzuje zprávy o ústupu ruských vojsk, o kterých píší západní vojenští analytici. S Prigožinem částečně souhlasí i někteří sledovaní ruští váleční blogeři.

Například bloger píšící pod přezdívkou „Rybář“, který má na sociální síti Telegram více než milion sledujících, připomněl, že Malo-Iljinka je podle map ruského generálního štábu osada severně od Bachmutu.

„Tím se potvrzuje opuštění pozic na východním okraji obce Bogdanovka a ‚šedé zóny‘ v polích. Od dnešního rána je navíc opuštěná celá oblast jižně od nádrže až po hráz a její východní konec,“ uvedl bloger, podle kterého se ruské síly tímto způsobem stáhly o dva kilometry.

Podle ruskojazyčného zpravodajského webu Meduza pokračuje spor mezi Prigožinem a ministerstvem obrany, za kterým však stojí i Kreml a prezident Vladimir Putin.

Blíží se zvrat u Bachmutu?

Zprávy o ruských neúspěších v Bachmutu přibývají. Donedávna je ale ruská strana ani v náznaku nepotvrzovala.

Zakladatel vagnerovců nedávno natočil video o „šťastném dědečkovi“, na kterém závisí budoucnost Ruska a který si „myslí, že je v pořádku“, zatímco se z něj může vyklubat „úplný kretén“.

Spekulace, že měl na mysli přímo Putina, sám Prigožin nepotvrdil, podle zdrojů v Kremlu ale tímto překročil pomyslnou červenou čáru.

Tento týden Prigožin obvinil pravidelnou ruskou armádu, že se bez boje vzdala pozic u Bachmutu a zveřejnil dopis, ve kterém do města ironicky zve ministra obrany Sergeje Šojgua. Odkázal na jeho „mnohaleté zkušenosti v bojových operacích“, ačkoli Šojgu nikdy v armádě nesloužil na velitelských postech.

Reklama

Doporučované