Hlavní obsah

Video: Vězení, nebo odvykání. Tálibán tvrdě zakročil proti drogově závislým

Svět bez obalu Milana Šímy: Čtvrť a most Pul-e-Suchta v západním Kábulu jsou synonymem pro drogy a kriminalitu. Video: RFE/RL

 

Reklama

Islamistické hnutí, léta financované nelegálním obchodem s opiem a heroinem, považuje drogově závislé za velký společenský problém. Snaží se ho vyřešit, ale metody, které k tomu používá, jsou otřesné.

Článek

Čtvrť a most Pul-e-Suchta v západním Kábulu jsou synonymem pro drogy a kriminalitu. Po zásahu tálibánských bezpečnostních sil v této oblasti v ní nežije ani jeden závislý na omamných látkách, uvádí se v reportáži Rádia Svobodná Evropa.

Podle očitých svědků jednotky islamistického hnutí shromáždily za pomoci brutálního násilí na jedno místo tisíce místních obyvatel. Někteří z nich byli převezeni do center pro léčbu drogové závislosti, další zavřeli do vězení, někteří zmizeli. Během razie byly objeveny mezi městským odpadem i desítky mrtvých těl.

„Naplnili jsme 359 nákladních aut odpadky a našli 59 těl, která byla pohřbena v oblasti Pul-e-Suchta. Těla jsme poslali na oddělení soudního lékařství k identifikaci,“ uvedl zástupce vedoucího kábulského magistrátu Rafiulláh Ahmadzaí.

Většina nalezených těl byla pohřbena na hřbitově v kábulské čtvrti Mosahi. Podle tálibánských představitelů údajně většina z nich zemřela přirozenou smrtí nebo předávkováním.

„Za poslední tři měsíce zde bylo pohřbeno 104 těl. Dva nebo tři z nich byli lidé, kteří zemřeli při dopravních nehodách, ale zbytek byli všichni mladí Afghánci, kteří trpěli drogovou závislostí. O život přišli z důvodů, jako je chladné počasí a nedostatek zázemí,“ říká Valígul Džavád z kulturního oddělení města Kábul.

Připomeňte si

Tálibán odvezl stovky uživatelů drog do odvykacích center, kde postupují drsnou detoxikační kúru.

Úřady uvedly, že ze zmiňované oblasti nebyly převezeny do rehabilitačních center žádné ženy, což vzbudilo obavy o jejich osud.

„No, pokud tam nějaké ženy byly, tak nebyly převezeny do center. Možná byly vráceny svým rodinám,“ dodává Džavád.

Navzdory represím vůči uživatelům drog zůstává v Afghánistánu problém se závislostí nadále kritický.

„V Afghánistánu bychom se neměli zaměřovat pouze na čtvrť Pul-e-Sochta. Celý Afghánistán je jako tato oblast. Nejprve je třeba vymýtit pěstování máku. Poté zabránit pašování drog, a je třeba omezit i jejich užívání,“ vysvětluje Rahimulláh Alokozaí, který se bojem proti drogám v Afghánistánu zabývá.

Podle oficiálních údajů je 3,5 miliónu Afghánců závislých na drogách – což představuje 10 % celkové populace země.

Reklama

Doporučované