Hlavní obsah

Video z Chersonské oblasti: Voda a jídlo jsou vzácnost, pomoc vozí dobrovolníci

Svět bez obalu: Dobrovolníci pomocí kamionů vozí do zaplavených oblastí humanitární pomoc. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruská armáda se snaží zabránit ukrajinským dobrovolníkům zásobovat potravinami a vodou ukrajinské obce, které zasáhla povodňová vlna z protržené přehrady Kachovka.

Článek

„Veškerá logistika je v oblasti zcela poničená. Musíme hledat alternativní cesty a způsob, jak se dostat k lidem, kteří jsou odříznuti od hlavních silnic. Nic ale není nemožné. Kde je vůle, tam je i cesta,“ říká v reportáži Rádia Svobodná Evropa Jevhen, který jako dobrovolník jezdí s nákladním autem plným humanitární pomoci do zaplavených oblastí.

Kvůli zatopeným silnicím musí kamiony využívat polní cesty, kde často uváznou. I Jevhenův kamion zapadl do bahna, ale nakonec se mu podařilo pokračovat v cestě bez pomoci jiných vozidel.

„Vidíte, celou vesnici ostřelovali. Byla pod palbou,“ ukazuje Vitalij na jámy po ruských granátech. Podle něho je teď největší problém nedostatek pitné vody.

„Spodní voda je špinavá. Můžete se podívat. Je třeba ji ze studny odčerpat,“ ukazuje na vodu ve studni Vitalij.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví lidem v postižených oblastech doporučilo, aby nepoužívali neupravenou vodu ze studní. Jde o prevenci před možným šířením cholery. Riziko pramení ze smíchání splašků s pitnou a podzemní vodou (více zde).

Podívejte se na snímky ze zatopených oblastí

Srovnávací fotografie umožňují se podívat, jak se proměňuje zaplavené území. Satelitní snímky poskytla společnost Maxar Technologies.

Kamion zastavuje v další vesnici. Funguje zde i jeden obchod, ale kvůli zničeným a zaplaveným komunikacím vázne zásobování.

„Obchody jsou tu otevřené?“ ptá se novinář z Rádia Svobodná Evropa místních. „Ano, jeden je otevřený, ale moc se tady toho neprodává. Silnice jsou uzavřené, takže tady nefunguje žádné zásobování,“ reaguje na dotaz jedna z místních žen.

Vykládání humanitární pomoci musí probíhat velmi rychle. Ruské jednotky monitorují oblast pomocí dronů a hrozí následné ostřelování.

„Musíme ještě do dvou vesnic. Naložili jsme náklad a jedeme dál. Čím rychleji, tím lépe, než ruští fašisté zjistí, co děláme,“ říká další dobrovolník, který se představil jako Serhij.

„Pomáháme lidem nejen se zásobami. Udržujeme i jejich morálku. Vidí, že se na ně nezapomíná. Naše práce má velký význam,“ myslí si Serhij a se svým kamionem míří do další zatopené ukrajinské vesnice.

Rozhovor

Vyprázdněním Kachovské přehrady přichází Ukrajina o důležitý vodní ekosystém a také o ekonomicky významnou rybí populaci, popisuje pro Seznam Zprávy Jiří Peterka z Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd.

Reklama

Doporučované