Hlavní obsah

Video: Z první skupiny nás zůstalo jen pět, říká ukrajinský velitel z Bachmutu

Svět bez obalu Milana Šímy: Z města Časiv Jar vede důležitá silnice, přes kterou ukrajinské jednotky zásobují Bachmut a evakuují civilisty. Video: RFE/RL

 

Reklama

Město Časiv Jar leží jen pár kilometrů od Bachmutu, kde v současné době stále probíhají těžké boje. Obě místa spojuje důležitá silnice, kterou se ukrajinské jednotky snaží udržet. Místní se mezitím připravují na evakuaci.

Článek

Východoukrajinské město Časiv Jar mělo před invazí asi dvanáct tisíc obyvatel. Stále zde přebývají civilisté, přestože se fronta k městu přibližuje.

„Nevím, proč nechtějí jet. Někteří mi jen říkají, abych šel k čertu,“ říká v úvodním videu v rozhovoru s reportérem televize Current Time Borysem Sachalkem, jeden z dobrovolníků.

Město je dlouhodobě pod silným ruským ostřelováním.

„Z Časiv Jaru do Bachmutu je to asi 8 kilometrů, ale cesta tam je klikatá. Říká se jí ‚cesta života‘, protože je to jediná relativně bezpečná silnice vedoucí do Bachmutu. Čím těžší je situace v Bachmutu, tím nebezpečnější je to i tady v Časiv Jaru. Ovládnutí dané silnice je rozhodující jak pro evakuaci civilistů, tak i pro zásobování Bachmutu,“ popisuje situaci ve městě a jeho okolí reportér Sachalko.

Ruské jednotky se snaží nad komunikací získat kontrolu. „Upřímně řečeno jsou příliš blízko silnice. Útočí každý den a snaží se silnici odříznout. Pokud probíhá boj a my používáme drony, tak máme jen minimální ztráty,“ říká jeden z ukrajinských vojáků, kteří brání silnici.

Bojů se účastní válečný veterán Oleh, který bojoval i ve válce v bývalé Jugoslávii nebo v Iráku.

„Nejhorší je ztratit vojáky ze své jednotky. Pořád mám u sebe seznam všech kamarádů z první skupiny,“ říká Oleh a vytahuje z kapsy notýsek. „Všechna jejich jména. Většina z nich byla zraněna nebo zabita. Zůstalo nás jen pět. Samozřejmě přicházejí noví lidé. Nevím, na kom mi záleží víc. Jsi zodpovědný za všechny.“

Mohlo by vás zajímat

Řád odvahy „za práci s místním obyvatelstvem“ dostal ruský důstojník, který velel okupačním jednotkám v ukrajinském městě Balaklia. Nechal vypracovat seznamy odpůrců Kremlu a zřídil pro ně mučírnu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ukrajinská armáda bude bojovat o Bachmut tak dlouho, dokud to bude mít smysl, ale nehodlá ho držet za každou cenu.

„Mají Rusové dost prostředků na dobytí Bachmutu?“ ptá se reportér dalšího vojáka.

„Ano. Mají spoustu lidí a vybavení. My proto očekáváme podporu od našich přátel a partnerů v zahraničí. Velmi nám to pomáhá.“

Civilisté v Časiv Jaru se v současnosti připravují na bitvu, která se už evidentně blíží.

„Nebojíte se, že to tady bude další Bachmut?“ ptá se reportér.

„Bude. Ale ukrajinské jednotky Časiv Jar neopustí, protože je to jedno z nejvyšších míst v Donbasu. Je to dobré pro dělostřelectvo. My se samozřejmě bojíme. Lidé se rodí, aby se báli. Ale musíme vydržet. Musíme stát za svým,“ říká jeden z místních.

Reklama

Doporučované