Hlavní obsah

Video z Ruska: Vláda schvaluje zákony, které zvýhodní očkované

Svět bez obalu: Rusko uvažuje, že výrazně zvýhodní očkované občany.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Rusku jsou nadále vysoké denní počty nových infekcí koronavirem. Země se od září potýká s výrazně zhoršenou epidemickou situací, kvůli čemuž úřady zpřísnily protikoronavirová opatření.

Článek

Prezident Putin kvůli rostoucím počtům nakažených schválil na první listopadový týden celostátní mimořádné pracovní volno. Některé nejvíce zasažené ruské regiony ale tuto „covidovou dovolenou“ ještě prodloužily.

Vláda nyní zvažuje zavedení ještě přísnějších opatření v boji proti koronavirové pandemii. Tamní parlament projednává dva zákony, které by umožňovaly vstup na veřejná místa pouze těm občanům, kteří by se mohli prokázat pomocí QR kódu, že jsou očkovaní. Tyto kódy by obdrželi pouze vakcinovaní, ti, co nemoc covid-19 prodělali, nebo lidé, kteří nemohli být očkováni ze zdravotních důvodů.

Opatření by mělo vstoupit v platnost od února příštího roku a mělo by platit ve všech restauracích, většině obchodů a během veřejných a kulturních akcí. Zároveň by už nebylo možné se prokazovat negativními PCR testy. Podobná opatření už byla zavedena některými ruskými regionálními úřady v oblastech, kde došlo k největšímu nárůstu nakažených. Tyto restrikce zde vyvolaly řadu protestů.

Politický analytik Abbas Galjamov se domnívá, že se prezident Vladimir Putin od těchto opatření pokouší distancovat.

„Společenská smlouva mezi celostátními a regionálními úřady je založena na principu: ‚Pane Putine, my se do vaší politiky nevměšujeme, takže dělejte, co považujete za nutné, i když jste třeba obviňován z falšování voleb a potlačování opozice a svobody slova. To je v pořádku. Do toho nám nic není. Ale vy se na oplátku nevměšujte do našeho každodenního života‘,“ říká Galjamov.

Druhý projednávaný zákon je ještě přísnější, a pokud by byl přijat, museli by se QR kódy prokazovat všichni cestující ve vlacích a letadlech.

Počet nových případů nákazy koronavirem v Rusku za pondělí vzrostl o 35 681. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa, kde žije přibližně 146 milionů lidí, oficiálně covidem infikovalo 9,37 milionu lidí.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované