Hlavní obsah

Záběry z fronty: Ukrajinští vojáci se připravují na ruskou invazi

Svět bez obalu: Ukrajinští vojáci se připravují na ruskou invazi.Video: RFE/RL

 

Reklama

Svět obletěla zpráva americké rozvědky, že Rusko plánuje možnou vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Podle těchto informací by mohla být zahájena již počátkem roku 2022 a mělo by se jí účastnit odhadem 175 tisíc vojáků.

Článek

Informace zveřejnila o víkendu agentura AP s odvoláním na nejmenovaného vysokého amerického představitele. Moskva informace amerických médií odmítla a obratem obvinila Washington, že se snaží situaci vyostřit.

Citovaný představitel ovšem upozornil, že zhruba polovina ze zmíněného počtu ruských vojáků je již rozmístěna v blízkosti ukrajinské hranice.

Velení ukrajinské armády zároveň potvrzuje zvýšenou intenzitu ostřelování mezi jejich armádou a proruskými separatisty na východě země.

Video v úvodním příspěvku bylo natočeno 2. a 4. prosince v zákopech ukrajinské armády poblíž Horlivky – 570 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva.

„Můžete to vidět sami. Tohle je granátomet. Velmi blízko nás,“ popsal situaci na frontě reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z ukrajinských vojáků, který se se svými spolubojovníky nyní připravuje na další hrozbu – na možnou ruskou invazi na Ukrajinu.

„Máme mnoho zpráv o tom, že se sem přesouvají jejich speciální jednotky vybavené odstřelovacími puškami nebo protitankovými řízenými střelami a tak dále. Válka se stává stále hybridnější. Možná je ani neuvidíme, ale oni po nás budou střílet a dělat špinavé triky. Můžete od nich čekat cokoli. Rusko bude podporovat separatisty v Donbasu, protože my se je snažíme porazit. Před dvěma dny zabil ruský odstřelovač našeho důstojníka z 93. brigády. Bylo mu dvaadvacet let,“ myslí si voják.

Rusko opakovaně popírá, že by byly nějací jeho vojáci na území Ukrajiny. Existuje však už mnoho důkazů, že sem byli vysláni už v roce 2014, kdy konflikt vypukl.

Satelitní snímky teď například ukazují nové ruské vojenské základny, které byly vybudovány u ukrajinských hranic. „Máme takový malý a jednoduchý úkol: musíme bránit naši zemi před jakýmkoli útokem, a to všemi silami, které máme – všemi silami,“ dodává další ukrajinský voják.

Kreml tvrdí, že se ruské jednotky přemisťují k hranicím jen kvůli vojenskému cvičení. Bílý dům už ale oznámil, že pokud Rusko na Ukrajinu zaútočí, musí počítat s tím, že Spojené státy budou reagovat.

Americký prezident Joe Biden se při úterním videohovoru chystá svého ruského kolegu Vladimira Putina varovat, že na Rusko by mířily drtivé ekonomické sankce, pokud by se rozhodlo vojensky napadnout Ukrajinu.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované