Hlavní obsah

Červené čáry Bidena nezajímají. Případnou invazi Putinovi „velmi ztíží“

Foto: Profimedia.cz

„O akcích Ruska víme už dlouho a já očekávám, že o tom s Putinem povedeme dlouhou diskuzi,“ prohlásil americký prezident Joe Biden.

Reklama

Napětí na ukrajinsko-ruské hranici stoupá. Informací o tom, že Rusko plánuje napadnout Ukrajinu, přibývá. Americký prezident Joe Biden zdůraznil, že na hru Kremlu nepřistoupí a možnou invazi do sousední země mu co nejvíce ztíží.

Článek

Americká rozvědka v sobotu varovala, že Rusko plánuje možnou vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Mohla by být zahájena už počátkem roku 2022 a účastnilo by se jí odhadem 175 000 vojáků. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nejmenovaného vysokého amerického představitele.

Dokument americké rozvědky, ke kterému se dostal list Washington Post, odhaluje zjevné důkazy o shromažďování ruských sil celkem na čtyřech místech a o příjezdu tanků a dělostřelectva.

Americké tajné služby podle BBC také varují před rostoucím propagandistickým úsilím Ruska. Kreml se podle nich snaží před potenciální invazí Ukrajinu a NATO očernit za pomoci svých agentů a spříznených médií.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov již v pátek s odvoláním na informace ukrajinských zpravodajských služeb uvedl, že Rusko shromáždilo u ukrajinských hranic více než 94 000 vojáků a na konci ledna může spustit rozsáhlou vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Moskva tvrzení Kyjeva označila za nesmysl.

Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden se mají tento týden telefonicky spojit a o celé situaci si promluvit. Cílem je zmírnit napětí mezi mocnostmi.

Kreml v pátek sdělil, že Vladimir Putin bude při chystaném telefonátu s Joem Bidenem žádat záruky, že se Severoatlantická aliance nebude rozšiřovat dále na východ. Putin již dříve řekl, že by rozšíření NATO na území Ukrajiny považoval za „překročení červené čáry“.

„O akcích Ruska víme už dlouho a já očekávám, že o tom s Putinem povedeme dlouhou diskuzi,“ řekl Biden novinářům v pátek večer před odjezdem do venkovského sídla prezidentů USA v Camp Davidu. „Nebudu přijímat ničí červené čáry,“ dodal. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg k tomu dodal, že Rusko nemá žádný vliv na to, zda se Ukrajina stane členem Aliance.

Americký prezident Joe Biden také zdůraznil, že plánuje Rusku možné napadení sousední země co nejvíce ztížit. „Dávám dohromady to, co považuji za nejsrozumitelnější a nejsmysluplnější soubor iniciativ, abych panu Putinovi velmi, velmi ztížil to, co se lidé obávají, že se chystá udělat,“ uvedl Biden.

Jakými konkrétními kroky se bude Rusko snažit odradit od invaze, nevysvětlil. Bílý dům ale trvá na řešení konfliktu mírovou cestou. „Bidenova administrativa je v poselství Rusku konzistentní: Spojené státy americké nevyhledávají konflikt a nejlepší cestou, jak odvrátit krizi a negativní spirálu v širších vztazích, je diplomacie a deeskalace,“ uvedla podle Financial Times mluvčí americké Národní bezpečnostní rady.

Američtí a ukrajinští představitelé tento týden znovu varovali před zavedením tvrdých hospodářských sankcí proti Rusku v případě invaze. S hrozbou nových sankcí seznámil ve čtvrtek americký ministr zahraničí Anthony Blinken svého ruského protějška Sergeje Lavrova.

Rusko a Ukrajina jsou v konfliktu od roku 2014, kdy Rusko anektovalo poloostrov Krym a podpořilo separatistické povstání v průmyslovém regionu Donbas na východě Ukrajiny. Podle agentury Associated Press během konfliktu zahynulo více než 14 000 lidí.

Reklama

Doporučované