Hlavní obsah

Život ve tmě a v zimě. V některých oblastech Afghánistánu nefunguje elektřina

Svět bez obalu: V některých oblastech Afghánistánu přestala fungovat elektřina.Video: RFE/RL

 

Reklama

Afghánské hospodářství je na pokraji kolapsu. V některých oblastech Afghánistánu přestaly fungovat dodávky elektřiny.

Článek

Místní podnikatel Sher Ahmad Muradi, jenž vlastní ve městě Feroz Koh, které leží v provincii Ghór, tiskárnu, říká, že se už měsíce potýká s problémy kvůli nedostatku elektřiny a aby udržel tiskárnu v chodu, musí používat generátory. „Nemůžeme ani zapnout větší tiskařský stroj, protože generátor buď nevyrobí dostatek energie, nebo nemá správný standard elektřiny,“ stěžuje si afghánský tiskař.

Afghánistán není energeticky soběstačný, většinu elektrické energie mu dodávají sousední země.

Poté, co Tálibán převzal moc v Afghánistánu v polovině srpna, má největší státní elektrárna Brešna Šerkat problémy s udržením svých dieselových generátorů v chodu. Energetický závod vyrábí elektřinu pro 3000 domácností a také pro mnoho firem. „Provincie nemá jiné zdroje elektřiny. Máme pouze dva dieselové generátory. Protože nedostáváme naftu z Kábulu, jsou generátory odstaveny. Lidé se potýkají se spoustou obtíží. Noci tráví ve tmě. Blíží se zima a to bude další výzva,“ vysvětluje Abdul Salam Tawhid, zástupce elektrárny Brešna Šerkat v Ghóru.

Lidé, kteří si to mohou dovolit, si kupují solární panely a baterie, což zvyšuje jejich cenu na tamním trhu.

„Dříve jsme prodávali jednu napájecí baterii za 10 dolarů. Nyní je sami musíme kupovat za 16 dolarů a prodáváme je za 20 dolarů,“ říká jeden z místních obchodníků. „Jsme chudí lidé. Nemůžeme si dovolit solární panely ani baterie a město už tři měsíce nemá elektřinu,“ stěžuje si Abdurrahman. Provinční úředníci nejsou lidem schopni říct, kdy se tato situace vyřeší a generátory zase začnou pracovat.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované