Hlavní obsah

Hájí je i zadarmo. Užitečný muž obchodníků se strachem

Nový díl pořadu Terén přináší portrét Norberta Naxery, který je advokátem dezinformátorů.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na internetu a na demonstracích šíří různé konspirace, založil si vlastní církev a nechává se titulovat arcibiskup. Jako právník zastupuje známé postavy dezinformační scény. Nový díl pořadu Terén přináší příběh Norberta Naxery.

Článek

Osmatřicetiletý rodák z Přeštic u Plzně Norbert Naxera se stal poměrně známým v době pandemie koronaviru, když vystupoval proti vládním opatřením a podával kvůli tomu různé žaloby a trestní oznámení. Teď dělá právního zástupce například Janě Peterkové, pravomocně odsouzené za šíření poplašné zprávy nebo Tomáši Čermákovi, pravomocně odsouzeného za nenávistné výroky vůči Ukrajincům.

„Já bojuju za to, aby se u nás dodržovala lidská práva, aby se dodržovala práva, která obviněným dává zákon a listina základních práv a svobod a mezinárodní smlouvy o lidských právech. A to se tady neděje,“ říká v reportáži Naxera.

Advokát dezinformátorů Naxera sám šíří na internetu nebo na demonstracích různé konspirační teorie. Například o chemtrails, tedy o tom, že kondenzační stopy letadel údajně obsahují nebezpečné chemické látky.

„Nechají na nás rozprašovat z letadel toxické aerosoly s obsahem hliníku a baria a ozařovat nás 5G sítěmi,“ tvrdil Naxera například v předvolebním spotu Volného bloku, za který kandidoval při poslední sněmovních volbách.

A nebylo to poprvé, co se snažil dostat do politiky. Povedlo se mu to až loni v komunálních volbách. Přestože byl na kandidátce SPD až na šestém místě, lidé ho vykroužkovali a stal se členem zastupitelstva Přeštic. Podle starosty Tomáše Chmelíka zatím přednesl jen jediný návrh.

„Byl to návrh na sejmutí ukrajinské vlajky z přeštické radnice, ale tento návrh byl ze strany většiny zastupitelů zamítnut,“ vzpomíná starosta Chmelík.

Kdo jsou hlavní postavy české dezinfo scény:

O politiku se prý Norbert Naxera zajímá už od mládí. Reportérce Seznam Zpráv to řekl jeho otec Karel Naxera. I on byl v minulosti komunálním politikem. Ovšem v barvách ODS. Přiznává, že se synem ve všem nesouhlasí.

„Moje názory jsou střízlivější a konzervativnější,“ uvedl Karel Naxera.

Norbert Naxera vystudoval plzeňská práva, má i doktorský titul. Česká advokátní komora teď ale řeší, zda právnickému stavu nedělá spíš ostudu. Je to kvůli jeho chování na konci května v budově Městského soudu v Praze. Při jednání v kauze Jany Peterkové agresivní dav jejích příznivců vysadil dveře soudní síně z pantů a křičel na justiční stráž „gestapo, gestapo“. Komora teď bude prověřovat, zda s davem skandoval i právník Naxera.

Přeštický právník se ale nezabývá jen advokacií a konspiračními teoriemi. Založil taky svou vlastní církev. Jmenuje se Protestantská církev svaté korony. Naxera se nechává titulovat arcibiskup a na internetu zveřejňuje svá kázání. Ve kterých například hovoří o blíže nespecifikovaných globálních elitách, které prý ovládají svět a jsou služebníci satana. Církev ovšem není registrovaná a Naxera tvrdí, že se kvůli tomu soudí s Ministerstvem kultury.

Jak vypadají bohoslužby Naxerovy církve? Jakým dalším konspiracím věří? A proč si ho dezinformátoři vybírají za advokáta? Dozvíte se v reportáži v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované