Hlavní obsah

Byznys, nebo charita? V Mníšku vypukla ostrá hádka o projekt na stáří

Záhady Josefa Klímy: Byznys, nebo charita? Ostrá hádka na radnici v Mníšku pod Brdy o miliardový projekt.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před několika měsíci schválila koalice na radnici v Mníšku pod Brdy plánovací smlouvu se soukromou společností o výstavbě na lokalitě Ve Štítku. Podle opozice je ale smlouva extrémně nevýhodná.

Článek

V Mníšku pod Brdy vypukla ostrá hádka kvůli projektu, kterému dalo vedení města zelenou. A který opoziční zastupitelé označují za krajně pochybný. Hádají se i o to, jaký je vlastně účel stavby, která se na kraji města chystá.

Opozice upozorňuje zejména na to, že zatímco ve standardních smlouvách je běžné, že developer zaplatí potřebnou infrastrukturu a přispěje městu na zvýšené nároky, které noví obyvatelé znamenají, společnost K66 podepsala s městem smlouvu, v níž se radnice zavázala naopak na výstavbu sítí přispět. Společnost K66 vlastní manželé Vilimovští, kteří namítají, že nejde o komerční projekt, ale o sociální bydlení pro seniory. „Potřeba péče o seniory bude narůstat. A je jednoznačné, že tímto směrem se bude ubírat v podstatě celá Evropa,“ říká Miroslav Vilimovský, který byl v době podpisu smlouvy zároveň radním za uskupení Otevřená radnice.

„Z demografické studie jednoznačně vyplynulo, že tlak na sociální služby – pobytové, terénní, pečovatelské, osobní asistence, odlehčovací služby – poroste,“ přidává starostka Mníšku pod Brdy Magdalena Davis (Společně pro Mníšek).

Jenže opoziční politici jim nevěří. Tvrdí, že jde o sociální projekt jen naoko a reálně půjde o čistě komerční projekt, který má vyrůst na místě určeném pro občanskou vybavenost.

„Tím, že dělám smlouvy s developery, si velmi rychle dovedu přečíst, co za tímto záměrem je,“ tvrdí Jiří Zápal, bývalý starosta Mníšku a spoluautor územního plánu.

I další politici, jejichž vyjádření najdete v úvodním videu, nevěří, že by zařízení mělo sloužit mníšeckým seniorům. Při průměrném důchodu 15 tisíc korun měsíčně si ubytování za 15 tisíc měsíčně nebudou moci dovolit.

„Mníšek je město, které už dneska z velké části zahrnuje velmi movité obyvatele, již by si sem určitě rádi pozvali svoje rodiče a měli je na dohled,“ argumentuje Vilimovský.

Hádka se nevede zdaleka jen o účel. Vládní koalice se s opozicí přetahuje i o to, zda je podle územního plánu vůbec možné na místě projekt postavit. A vůbec největší spor se vede o střet zájmů, ve kterém se ocitl spolumajitel společnosti K66 Vilimovský. Jak jsme již upozornili, byl zároveň členem městského zastupitelstva a rady. Koalice má navíc na radnici těsnou většinu osmi hlasů z patnácti a plánovací smlouva tedy prošla díky hlasu Miroslava Vilimovského. Hádka o projekt na mníšecké radnici probíhá už několik měsíců a v jejím průběhu převzal projekt nový developer. Ten v posledních týdnech navíc na jednáních s městem upravil svou nabídku.

Další změny vyvolalo naše natáčení. Jak to vypadá v Mníšku nyní, zjistíte v úvodní reportáži z cyklu Záhady Josefa Klímy.

Pořad vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované