Hlavní obsah

Glosa: O válce na Ukrajině se teď rozhoduje především v hlavách Rusů

Glosa Petry Procházkové: O válce na Ukrajině se teď rozhoduje především v hlavách ruských občanů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinářka Deníku N Petra Procházková se ve své glose zamýšlí nad tím, jak probíhá boj v hlavách obyčejných lidí.

Článek

Ve velkých pozemních bojích, takových, jež probíhají na Ukrajině, je třeba zajistit, aby si armády tak podobné, jako jsou armáda ruská a ukrajinská, nestřílely do vlastních řad. Musíte zkrátka nějak své vojáky označit. Rusové zvolili bílou barvu.

Ruští vojáci na Ukrajině mají bílé pásky na uniformě a na těžké vojenské technice je prostě nějaký bílý znak. Například tanky, které jedou na Charkov a na Kyjev, mají na sobě velké bílé Z.

Moji přátelé v Rusku, novináři, se sešli s jedním slavným moderátorem velké státní televize. A on jim vyprávěl, jak hrdinsky každý den jde hlásit hlavní zprávy v tričku, na kterém má také velké bílé Z. Pašáci, vlastenci! Chválí ho prý vedení a dává mu odměny.

A on se potutelně usmívá a říká mým přátelům – to velké Z není oslava ruské armády na Ukrajině, to Z je jako Zelenskyj, ukrajinský prezident, hrdina pro celý svět.

A pak tenhle novinář, hrdina v uvozovkách, každý večer s velkým bílým Z valí ruským divákům do hlavy, jak Rusko zachraňuje svět před ukrajinským fašismem. Ta hlavní bitva, která se teď odehrává, není na Ukrajině. Je to bitva v hlavách ruských občanů a ruských novinářů. Ti jsou za to, co se děje na ukrajinské frontě, nejvíc zodpovědní.

Celou glosu Petry Procházkové si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované