Hlavní obsah

Má podezření, že jí po porodu ukradli dítě. Teď chce žalovat nemocnici

Jana Ulrychová se hodlá s nemocnicí soudit. Domnívá se, že před 52 lety jí po porodu ukradli dítě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před 52 lety porodila dítě, ale v nemocnici jí řekli, že zemřelo. Nedávno nechala údajný hrob otevřít a zjistila, že tam nikoho nepochovali. Teď chce Jana Ulrychová žalovat děčínskou nemocnici.

Článek

Loni jsme zveřejnili příběh Jany Ulrychové z Děčína, která porodila v prosinci 1970 holčičku, a dva dny nato jí oznámili, že novorozeně zemřelo. Ať se o nic nestará, že pohřeb zajistí nemocnice. Až o šestačtyřicet let později se zcela náhodně dozvěděla, že nemocnice nikdy pohřeb nezařizovaly, začala pátrat a zjistila, že úmrtí dcerky provázejí velmi podivné okolnosti.

Nesrovnalosti v rodném a úmrtním listě, hrobeček dítěte, který kdosi bez jejího vědomí i kohokoli z rodiny založil na děčínském hřbitově. Byla tak důsledná, že dokonce nechala hrobeček úředně exhumovat. Nejenže se ostatky nenašly, ale ani v něm nikdo nikdy pochován nebyl.

Přestože Jana Ulrychová bombardovala úřady, aby podezřelé úmrtí vyšetřily, neuspěla. Všichni, včetně bývalých pracovníků nemocnice, ji považovali za psychicky vyšinutou. Jedině bývalý porodník Jaroslav Hála, který dítě Jany Ulrychové před jedenapadesáti lety rodil, jí dal za pravdu. „Já jí i docela věřím,“ uvedl během telefonického rozhovoru. „Tam se tenkrát děly hrozné věci. Ztratil se porodopis i porodní kniha. Já sám jsem podepsaný pod něčím, co jsem nikdy nevyplňoval.“

Podezření, že dítě mohlo skončit v tehdejším Západním Německu, posílila i reportáž německé televizní stanice SAT 1, která zachycuje příběh jedenapadesátileté Peggy. Jako občanka NDR také porodila v roce 1986 dítě, které údajně zemřelo, ale kolem úmrtí panují nesrovnalosti v dokumentech. Také po letech nechala exhumovat jeho hrob, kde se ovšem našly jen kosti dospělého člověka. Podobných případů je v bývalé NDR mnoho, uvádí autoři reportáže pro SAT 1.

I naší redakci se po zveřejnění těchto informací začaly ozývat další rodiny, které si prožily velmi podobnou traumatizující tragédii, a dodnes nevěří, že jejich dítě krátce po porodu zemřelo. Nešťastných rodičů, kteří se nám postupně ozvali s velmi podobným příběhem, bylo nakonec 29. 

Proto jsme podali podnět na Nejvyšší státní zastupitelství, aby případy prošetřilo. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý nám sdělil, že státní zástupci případy dál prošetřují, takže nám zatím nemůže sdělit nic konkrétního.

Mezitím se ale záležitosti ujal právník Jany Ulrychové Mgr. Aleš Podrábský a tvrdí, že v občansko-právním procesu má jeho klientka šanci uspět: „Upřímně vám řeknu, že když jsme tenhle případ probírali s kolegy, byli jsme z něj úplně paf.“

Nemocnice nechtěla možnou žalobu komentovat. „Nemáme žádný oficiální podnět, ke kterému bychom se mohli vyjádřit,“ řekla mluvčí nemocnice Děčín Jana Mrákotová.

Proč si právník myslí, že může být úspěšná ve sporu s nemocnicí? A co zatím brzdí její rozhodnutí, zda do soudního sporu skutečně půjde? Více v úvodní reportáži, která je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované