Hlavní obsah

Porazí demokracie COVID-19? Ve Francii se o víkendu volilo i protestovalo

Foto: Profimedia.cz

Paříž byla o víkendu plná lidí užívajících si jarní dny.

Reklama

O víkendu se v Evropě řešily uzavírky hranic, karanténní opatření a nouzové stavy. Ve Francii se konal pochod žlutých vest a volby do městských zastupitelstev. Zákonitě to vyvolalo kritiku a údiv.

Článek

Ještě šestého března se francouzský prezident Emmanuel Macron snažil přesvědčit své spoluobčany, že se není čeho bát, že „život pokračuje“. Navštívil domov důchodců a potom se společně se ženou Brigitte vydali do divadla Antoine v desátém pařížském okrsku. Už dvanáctého Macron oznamoval uzavírku škol, školek i univerzit.

Dva dny poté se zavírají i bary, kavárny a obchody. Pravděpodobně bude následovat i domácí izolace „italského“ typu. Tedy až na nezbytné pochůzky musí člověk zůstat doma. Infekce koronavirem se ve Francii prozatím potvrdila u 5 500 případů, 127 lidí nemoci COVID-19 podlehlo.

Přes situaci v Evropě i samotné Francii se o víkendu konalo první kolo voleb do městských rad a zastupitelstev. Přestože se volební komise řídily hygienickými opatřeními, účast byla velmi nízká. Dosáhla necelých 46 procent, což se řadí mezi historicky nejmenší volební účasti ve Francii.

Ve sledovaných volbách v Paříži uspěla dosavadní starostka Anne Hidalgová. Úspěšní byli také Zelení, ale i pravicová strana Marine Le Penové. Dosud se ale neví, jak výsledky budou legitimní, jelikož se hovoří o odkladu druhého kola. Přestože se vláda snaží voliče přesvědčit, že „demokracie je silnější než COVID-19“. V Le Havru kandidoval na starostu i premiér Édouard Philippe.

O víkendu to ale v pařížských ulicích vypadlo, jako kdyby zdravotníci v nemocnicích nebojovali s nakažlivou nemocí. Nábřeží Seiny bylo plné lidí užívajících si první jarní dny. „Pokud Francouzi nebudou respektovat opatření, jak jsme viděli v neděli na nábřeží nebo v Lucemburských zahradách, budeme muset jít ‚italskou‘ cestou,“ řekla v neděli mluvčí vlády Sibeth Ndiyaeová na RTL.

V sobotu se navzdory pandemii sešlo hnutí žlutých vest. Asi čtyři stovky demonstrantů protestovaly proti vládě a prezidentu Macronovi v centru Paříže. A to vše za situace, kdy už od pátku platí zákaz shromažďování nad sto lidí.

Během pondělí se má v prezidentském Elysejském paláci formovat rada, která bude řešit krizi ve Francii. Podle francouzského deníku Le Monde Emmanuel Macron absolvoval videokonferenci s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten už například minulý týden zakázal všechny cesty z evropských zemí do Spojených států. Oba prezidenti se ale bavili na téma výzkumu léku proti koronaviru a také o ekonomických dopadech celé krize.

Reklama

Doporučované