Hlavní obsah

Porazili plagiátora z Číny. Lego vyhrálo důležitý soud

Celý magazín Ženský byznys Petry Krmelové s hlavním hostem Adrianou Jahňákovou, generální ředitelkou Lega pro ČR a SR.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Porazili úhlavního nepřítele. Čínskou firmu, která napodobuje kostky světoznámé stavebnice. V některých zemích jim bral až polovinu trhu.

Článek

Dánský výrobce Lego, který funguje už od roku 1932, slaví velké vítězství. Po letech soudních tahanic před několika dny vyhrál zásadní spor. Zaměstnával léta desítky právníků – doteď to vypadalo na marný boj v souvislosti s ochranou duševního vlastnictví.

Společnost Lepin nabízí tematické kostičkové světy, jež jsou téměř totožné s těmi pravými. Na rozdíl od dánské firmy ale produkuje i zbraně nebo vojáky.

„Konečně byl majitel této firmy odsouzen v Číně právoplatně za plagiátorství. Měli jsme z toho velkou radost. Je to velký problém, hlavně v Asii. Dáváme na boj s plagiáty velké zdroje na ochranu značky,“ řekla v pořadu Ženský byznys pro Seznam Zprávy generální ředitelka Lega pro Česko a Slovensko Adriana Jahňáková.

„My to nemáme úplně přesně změřené, ale v zemích, kde nákupní síla není tak velká, ty napodobeniny mohou tvořit až 50 procent trhu, takže jde o obrovské celkové ztráty,“ mluví o ušlém zisku zástupkyně skupiny, která celosvětově loni vydělala miliardu eur.

Jedním z dalších napodobovatelů jsou společnosti Lele a také Sluban, která sice sídlí v Nizozemsku, ale vyrábí taktéž v Číně. Její kostky jsou kompatibilní s klasickým legem, ale prodávají se za nesrovnatelně nižší cenu.

Celý magazín o fenoménu i příběhu lega si můžete pustit ve videu.

Reklama

Doporučované