Hlavní obsah

Poslanci ANO pomáhali neznámé firmě k miliardové zakázce

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Poslanec ANO Martin Kolovratník nosil složku neznámé firmě. A nemohl prý zjišťovat, kdo je kdo.

Reklama

Poslanec ANO Martin Kolovratník přinesl složku s velkou strategickou zakázkou až na ministerstvo. Co věděl o firmě, která ji chtěla prosadit? Prý nic, nemohl totiž zjišťovat, kdo je kdo.

Článek

Polovina července minulého roku.

Schůzka ministra dopravy Vladimíra Kremlíka s generálním ředitelem Správy železniční a dopravní cesty (nyní přejmenované na Správu železnic) Jiřím Svobodou.

Nic výjimečného. Ministerstvo je zřizovatelem Správy železnic a oba muži se setkávají pravidelně. Jenže ten den to bylo podle Vladimíra Kremlíka jiné.

Dnes už bývalý ministr říká, že mu šéf Správy železnic předal složku dokumentů a smluv, které by soukromé společnosti Batesys One umožnily vybudovat a provozovat optickou síť podél železničních cest.

V té chvíli ministr ještě netušil, že jen o několik málo týdnů později ho se stejnou věcí navštíví vlivný poslanec ANO Martin Kolovratník. A dokonce mu přinese stejnou složku.

„Přišel se zeptat na tu zakázku, odkazoval na jednoho z jednatelů Batesysu. Měl dokonce stejnou složku se smlouvami. Vnímal jsem to jako lobbing,“ vzpomíná na setkání exministr dopravy.

Z dokumentů ve složce, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, je zřejmé, že jde o velkou věc. O obří zakázku strategického významu, v hodnotě jednotek miliard korun.

Ze smlouvy o smlouvách budoucích uložených ve složce vyplývá, že soukromá společnost by na vlastní náklady vybudovala podél 4,5–9 tisíc kilometrů železničních tratí dvě vysokorychlostní a vysokokapacitní telekomunikační sítě optického vedení. Jednu by si nechala pro sebe, druhou by si mohl (s opcí do dvou let) koupit stát (za cenu průměru posudků dvou soudních znalců).

Slovo proti slovu

Kromě smluv obsahovala složka i dva bianko dopisy, že ministr (tehdy Vladimír Kremlík) souhlasí a povoluje výjimku z výběrového řízení. Jeden dopis je psán jménem ředitele Svobody a druhý, jako odpověď, jménem ministra.

„Na to moc dobře vzpomínám,“ říká exministr Kremlík. „V životě jsem neviděl, že by někdo přinesl dokument v uvozovkách mnou napsaný, že ho mám podepsat.“

Ředitel Správy železnic si na dopisy také pamatuje. „Ano, přišlo to sem do kanceláře. Kdo a za jakých okolností to přinesl, to už si nevzpomínám,“ potvrzuje, že složka o projektu pro Batesys One existuje.

Tvrdí však, že on osobně ji ministrovi nedal.

Kremlík ale trvá na svém. „Přinesl mi ji, ale shodli jsme se, že projekt nepovolím,“ říká exministr.

Co řekl Seznam Zprávám exministr Kremlík? Rozhovor ze 30. ledna 2020.

Rozhovor s exministrem Kremlíkem. Natočeno 30. ledna 2020.Video: Seznam Zprávy

Proč přišel Kolovratník

Jenže Batesys se snadno lukrativního projektu nechtěl vzdát.

Exministr říká, že pak za ním začali chodit politici, aby zakázku na optické kabely znovu vrátili do hry.

Jedním z nich byl poslanec za hnutí ANO a místopředseda správní rady Správy železnic Martin Kolovratník. Další složku od Batesysu předal Vladimíru Kremlíkovi počátkem září během ranního jednání na ministerstvu.

„Jejich materiál mi přišel zajímavý,“ potvrzuje poslanec Kolovratník své angažmá. „Měli zpracovanou vlastní analýzu a nějaké právní stanovisko. Tvrdili, že smlouvu o smlouvách budoucích uzavřít jde, tak jsem to celé předal ministrovi. Včetně těch dopisů,“ říká.

Přidává také další jméno z politiky, které se do věci kolem zakázky zapojilo. Schůzku s Batesysem prý Kolovratníkovi přímo v Poslanecké sněmovně dohodl stranický kolega z hnutí ANO a poslanec Pavel Pustějovský.

„Pavel za mnou přišel a říkal: Hele, chci tě požádat, jestli by ses nesešel s jedním člověkem. Za sebe říkám, že ho znám, že to není neznámá osoba a věřím mu,“ řekl Seznam Zprávám Kolovratník.

Odpověď na otázku, s jakou motivací Kolovratníka oslovil a o jakém jménu byla tato reference, Pavel Pustějovský přes veškerou snahu redakce Seznam Zprávám nedal. Na žádost o rozhovor ani na SMS zprávy totiž vůbec nereagoval.

Co řekl Seznam Zprávám o své roli pro Batesys Martin Kolovratník? Poslechněte si rozhovor

Co to mělo být?

Fakt, že se v zájmu projektu na optické kabely poslanci hnutí ANO angažovali, je přitom ve světle dalších zjištění Seznam Zpráv více než důležitý.

Společnost Batesys One je totiž něco, čemu by se dalo říkat „prázdná schránka“.

Jak Seznam Zprávy zjistily ve veřejně přístupném rejstříku, vznikla před půldruhým rokem. Sídlí spolu s další stovkou firem na virtuální adrese – v administrativní budově v Praze 4 má jako jedna z více než 300 firem svůj štítek, ale žádnou skutečnou kancelář.

Batesys One nemá žádné internetové stránky. Nejsou na ni veřejně žádné kontakty. Žádné reference. Nezveřejnila účetní závěrku. V předmětu podnikání stojí: pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Kontaktovat muže, který je uveden jako předseda představenstva Batesysu, se přes velkou snahu také nepodařilo. Jedenačtyřicetiletý Lukáš Abazid opakovaně nereagoval ani na telefonu, ani na zaslané SMS. A když se ho Seznam Zprávy pokusily oslovit na adrese, kterou uvádí jako trvalé bydliště, ukázalo se, že byt má v pronájmu mladá rodina.

Podobný výsledek a zjištění pak přineslo pátrání po společnosti Geortess One, které Batesys One patří.

Stejná virtuální adresa. Žádné reference, žádná webová stránka, žádné kontakty na vedení.

Akcie v hodnotě dvou milionů korun jsou psané na jméno, takže majitele nelze z veřejných zdrojů dohledat. Ředitelem společnosti je Zdeněk Čadek, jehož jméno najdete v rejstříku jako jednatele několika dalších společností se sídlem na Kypru.

Ani jeho nebylo jak sehnat. Na trvalé adrese se ho opakovaně nepodařilo zastihnout, na e-mail s žádostí o rozhovor nereagoval.

Proč se tedy ve věci takových firem angažují politici?

„Možná jsem sehrál roli nějakého pošťáčka,“ říká poslanec ANO Martin Kolovratník.

A jak reaguje tento poslanec na zjištěné pochybnosti o projektu, který donesl až k ministrovi?

„Není mým úkolem dělat detektivní kancelář a lustrovat každého, kdo ke mně přijde.“

Dal jsem to BIS

Vladimír Kremlík říká, že informace o podivném jednání kolem Batesysu předal tajné službě. Ta podle informací redakce sepsala zprávu a předala ji dalším adresátům, mezi nimiž byl i premiér Babiš.

BIS se k tomu přímo nevyjádřila. Její mluvčí Ladislav Šticha Seznam Zprávám sdělil, že BIS postupuje vždy podle zákona.

„Předává informace získané v rámci své zákonné působnosti oprávněným adresátům a policejním orgánům tak, aby neohrozila důležitý zájem sledovaný službou. Ten vychází ze zákonem stanovené působnosti BIS,“ uvedl mluvčí s tím, že i v případě Batesysu „byli informováni oprávnění adresáti, do jejichž zákonné působnosti dané informace patří, i orgány činné v trestním řízení, a to zákonnou cestou a ve vhodném termínu“.

„Firmu neznám,“ odpověděl pak na dotaz Seznam Zpráv premiér Andrej Babiš. V odpovědi zaslané prostřednictvím SMS však dále uvedl, jak plány Batesysu podle jeho informací dopadly.

„Na základě vašeho dotazu mě ministr Havlíček informoval, že Správa železnic spolupráci s firmou minulý rok písemně odmítla,“ napsal Andrej Babiš.

Čepro a Mero

Seznam Zprávy dále zjistily, že Ministerstvo dopravy nebylo jediné, kde chtěl Batesys stavět. Ve stejné době totiž oslovil i státní firmy Mero a Čepro.

„Přišli za námi z ulice, myslím, že nás oslovili dopisem,“ řekl Seznam Zprávám ředitel Čepra Jan Duspěva. „My jsme se ale do fáze projektu nikdy nedostali, neprošlo to našimi bezpečnostními standardy,“ doplňuje.

I on si ale vzpomíná na zájem politiků o neznámou firmu. „Na jedné prezentaci v Poslanecké sněmovně se nás na ně ptal poslanec Zdeněk Ondráček,“ říká Duspěva.

Ani komunistický poslanec však o vztazích k Batesysu mluvit nechce. „Nemám potřebu řešit něco, co je ve virtuální sféře. Rozhovor se Seznamem určitě ne. Pošlete mi otázky a já uvidím, zda to má nějakou hloubku,“ zareagoval SMS zprávou.

Otázky nakonec zůstaly nezodpovězené

V další státní firmě – Meru – se pak Batesys dostal dál.

Podepsal dohodu o mlčenlivosti ohledně vybudování optické sítě podél ropovodů. Tím to ale podle Mera skončilo.

„Žádná další smlouva s touto společností však nebyla podepsána. Neprobíhá s ní žádná spolupráce a ani není vedena žádná komunikace,“ uvedla tajemnice státního podniku Radomíra Doležalová.

Reklama

Doporučované