Hlavní obsah

Poslanci schválili novelu chránící před směnárníky. Klienti budou moci výměnu peněz zrušit do tří hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Směnárna (Ilustrační foto)

Reklama

Klienti směnáren by mohli odstoupit od transakce ve směnárnách až do tří hodin od směny peněz. V novele zákona o směnárenské činnosti to schválila Sněmovna. Vláda původně navrhovala lhůtu dvě hodiny, ale poslanci ji na návrh svého kolegy Patrika Nachera (ANO) o hodinu prodloužili.

Článek

Opatření má chránit hlavně turisty před nekalými praktikami některých směnáren. Změnu zákona musí ještě projednat a schválit Senát, poté ji dostane k podpisu prezident.

Prodloužení lhůty na tři hodiny ministerstvo financí podpořilo. Poslanci naopak nepřijali návrh Jakuba Michálka (Piráti), který chtěl lhůtu pro odstoupení prodloužit až na čtyři hodiny. U směnárenských automatů bude lhůta pro odstoupení až tři pracovní dny.

Červnová reportáž o zavření „proslulé“ směnárny na Staroměstském náměstí Video: Seznam Zprávy

Opatření se však kvůli možným spekulacím má vztahovat jen na částky do 1000 eur. Zavádí se také pravidlo, že pokud směnárna poskytne v souvislosti se směnou doplňkovou službu, bude moci klient odstoupit i od této služby.

Informace o právu na odstoupení od transakce bude na stvrzence ze směnárny uvedena již na prvním místě. Na dokladu o transakci bude také muset být uvedena webová stránka České národní banky, kde budou uvedeny informace o právech zákazníka.

Asociace směnáren podle svého dřívějšího vyjádření s návrhem nesouhlasí. Je podle ní nesystémový. Také Česká bankovní asociace hodnotí změnu zákona jako nešťastnou. Podle ní ohrozí poskytování směnárenských služeb v bankách.

Banky budou muset podle asociace vynakládat miliony až desítky milionů korun na úpravy IT systémů zpracovávajících směnárenské operace. Náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Filip Hanzlík již dříve poslance z rozpočtového výboru varoval, že změna zákona může v krajním případě vyvolat konec bankovních směnáren.

Novela také zpřísňuje pravidla pro inzerci výhodnější nabídky kurzů, evidenční povinnosti směnáren a vymezuje hranici mezi provozováním směnárenské činnosti a poskytováním platebních služeb.

Reklama

Doporučované