Hlavní obsah

Poslanci se naposledy sejdou. Za vyšší platy politiků se nikdo bít nebude

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš přijde do Poslanecké sněmovny prosadit zmrazení platů politiků.

Reklama

Poslance v úterý čekají dvě poslední schůze Poslanecké sněmovny. Tři dny před volbami budou hlasovat o zmrazení platů.

Článek

Tři dny před volbami se v Poslanecké sněmovně naposled sejdou poslanci. Na úterý 5. října mají naplánované dvě mimořádné schůze. Tři dny před volbami budou projednávat zmrazení platů politiků na pět let.

Návrh, se kterým přišel premiér Andrej Babiš, nejspíš hladce projde. Pro chce hlasovat i opozice. Premiér změnu odůvodňuje nutností snížit výdaje státu v souvislosti s epidemií covidu-19. Vláda si od zmrazení platů do roku 2026 slibuje úspory přes 700 milionů korun.

„Proč poslanci a senátoři budou mít o 5,5 tisíce korun měsíčně navíc? Z jakého titulu? Co je to za drzost? Nestydíte se? Šest procent navíc? Za co? Za to, že máte celé léto prázdniny? Za to, že se producírujete před kamerami?“ rozohnil se Babiš v jednom ze svých videí na sociálních sítích, kde voličům oznamoval, že mimořádnou schůzi svolá.

Opozice to považuje za populismus. „Fiskálně je to úplně zanedbatelné. Když to přepočteme, tak to je 17 minut provozu tohoto státu. Kdyby pan premiér chtěl rostoucí zadlužování státu opravdu řešit, vezme to opravdu z gruntu. Toto je jen populistické gesto,“ řekla Seznam Zprávám předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Její poslanci však budou pro premiérův návrh hlasovat bez jakýchkoliv obstrukcí či vet. „Jsou tady důležitější témata, která bychom měli řešit,“ dodala.

Se stejným přístupem na 120. schůzi dorazí i poslanci Pirátů a hnutí STAN. „Nebudeme to nijak obstruovat, byť to ukazuje populismus premiéra,“ řekl předseda STANu Vít Rakušan. Poslanci obou subjektů prý budou hlasovat pro.

Podle jeho názoru mohli poslanci toto téma projednat už dříve. „Poslanci hnutí ANO hlasovali pro zkrácení řádné schůze, která se uskutečnila v září. Na ní jsme to mohli projednat a už jsme to mohli mít za sebou,“ uvedl.

ODS ladí postup

Jak k tomu přistoupí ODS ještě není jasné. „V úterý ráno máme jednání klubu, tam se vše dohodne,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí strany Václav Smolka.

Předseda ODS Petr Fiala však už dříve uvedl, že s Babišovým návrhem nemá problém – s jednou připomínkou.

„Navrhnu současně panu premiérovi, aby se zřekl všech dotací od státu pro svůj holding, které ročně stojí daňové poplatníky miliardy korun. Věřím, že s mým návrhem bude souhlasit – zmrazením platů politiků ušetříme občanům desítky milionů, ukončením dotací pro holding pana premiéra dokonce miliardy,“ řekl Fiala pro Seznam Zprávy.

Babiš schůzi, která má zmrazení platů politiků schválit, svolal tři dny před volbami. Problematiku však poslanci mohli řešit už mnohem dříve. Tomio Okamura z SPD s podobným návrhem přišel už loni v srpnu, kdy navrhoval zmrazení platů politiků na úroveň roku 2020.

Důvodem byly rovněž zvýšené náklady kvůli covidu. Vláda k návrhu loni v září dala nesouhlasné stanovisko. Poslanci ho zařadili na pořad 111. schůze, ale k jeho projednání se nikdy nedostali.

O několik měsíců dříve navrhoval poslanec Václav Klaus mladší novelu zákona, podle níž by politikům za druhé pololetí roku 2020 nenáležel plat. Ani k projednání jeho návrhu se poslanci nedostali.

Ještě před tím, než se dostanou ke svým platům, mají zákonodárci schvalovat závěrečnou zprávu vyšetřovací komise ke katastrofě na řece Bečvě. Loni 20. září usmrtila zatím neznámá látka, která se do řeky dostala, přes 40 tun ryb a poškodila biotop a organismy na zhruba 40 kilometrech toku.

Závěry vyšetřovací komise jsou už veřejné, Sněmovna by je měla pouze vzít na vědomí. I přesto poslanci hladký průběh neočekávají.

„Myslím, že to bude celkem velká diskuze. Pan ministr (Richard) Brabec si prý chystá, že něco řekne. Naše kluby se k tomu také vyjádří,“ řekl Seznam Zprávám člen vyšetřovací komise Petr Gazdík (STAN), podle nějž však může dojít i ke snahám poslanců hnutí ANO vůbec neodhlasovat program.

Ministr životního prostředí Brabec (ANO) se už po zveřejnění závěrečné zprávy vyjádřil na webu svého rezortu, kde závěry komise označil za zpolitizované a zmanipulované.

„Sněmovní komise nevydala nic než politický pamflet ohnutý tak, aby bez ohledu na reálné odpovědnosti vyplývající ze zákona ukázal především na údajná pochybení České inspekce životního prostředí. Neobjevila nic, co by MŽP již nezjistilo vlastním zkoumáním, nedoporučila nic zásadně nového ani v oblasti legislativních návrhů,“ uvedl v tiskové zprávě.

Reklama

Doporučované