Hlavní obsah

Plýtvání penězi daňových poplatníků, nebo podpora sociálního státu? Poslanci se přou o rozpočet

Kdo si polepší? Poslanci řeší přesuny peněz v rozpočtu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pár milionů se zřejmě ještě přesune z kapitoly do kapitoly, ale to základní už se nezmění. Stát bude příští rok hospodařit se schodkem 40 miliard. Průměrný důchodce si příští rok polepší o devět stovek měsíčně. Přidáno dostanou i státní zaměstnanci – mimo jiné učitelé a hasiči.

Článek

Poslanci se ve středu vrátí k projednávání státního rozpočtu na příští rok. Pravice už dopředu avizovala, že návrh jako celek nepodpoří. „Naučte se šetřit,“ vzkazuje vládě i levici ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Výdaje jsou namístě,” hájí deficit Jiří Dolejš z KSČM.

KSČM: Medvěda letos neporcujeme

Nejvíc změn do rozpočtu zřejmě prosadí KSČM. Že by ale poslanci letos tradičně „porcovali medvěda“, Jiří Dolejš odmítl. „Medvěd jakožto rozhodování rozpočtového výboru o určité sumě, historicky to bylo několik miliard korun, tak ten nám vyhynul,” řekl poslanec v Duelu.

Za své hlasy pro nejdůležitější zákon KSČM vyjednala 600 milionů na výstavbu a opravy obecních základních a mateřských škol a také nájemních bytů. Sněmovní rozpočtový výbor podpořil přesuny peněz celkem za 983 milionů korun.

Miloslava Vostrá (KSČM), předsedkyně rozpočtového výboru, uspěla i s návrhem na posílení částek na platy zaměstnanců několika institucí. Příjmy prezidentské kanceláře, Senátu, Sněmovny a dalších úřadů se zvednou zhruba o 51 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy.

ODS: Vláda by se měla naučit šetřit!

Opozičním poslancům vadí především 40miliardový schodek, který je podle nich v době ekonomického růstu neopodstatněný. ODS chce vytipovat řadu výdajových položek a bude se snažit ještě upravit jednotlivé kapitoly. „Budeme apelovat na všechny poslance, aby se chovali odpovědně, aby mysleli na horší časy,“ prozradil stranickou strategii ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Podle Dolejše ale není možné rozpočet jen škrtit. „Nemyslím si, že je možné se proškrtat k blahobytu a stabilitě, mým ideálem je sociální stát,“ oponuje poslanec.

Skopeček tvrdí, že by učitelům i dalším profesím klidně přidal, šetřil by ale na armádě státních úředníků. „Podívejme se na počet státních zaměstnanců, tady je nárůst o 40 tisíc státních zaměstnanců, to je jedno velké okresní město,” řekl Skopeček.

Celkové výdaje rozpočtu budou v nadcházejícím roce 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun počítá Ministerstvo financí i v letech 2020 a 2021.

Reklama

Doporučované