Hlavní obsah

Poslanci začnou volit do rad televize a rozhlasu. Favoritem je hokejista Šlégr

Favorit volby.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci volebního výboru rozhodnou, kdo bude mít vážnou šanci být zvolen do Rady České televize a Českého rozhlasu.

Článek

Na svém pátečním jednání musí vybrat osmnáct uchazečů pro Radu České televize a šest pro Radu Českého rozhlasu. Z nich pak bude sněmovní plénum vybírat konkrétní radní (6 pro televizi a 2 pro rozhlas). Celkově se do rad obou veřejnoprávních medií hlásí 120 lidí. Ti v posledních třech dnech defilovali se svými projevy před poslanci volebního výboru.

Mezi favority volby patří například olympijský hokejista Jiří Šlégr, který podle zdrojů Seznam Zpráv pravděpodobně projde nejen do páteční osmnáctky pro Českou televizi, ale i později do konečného složení rady. Koneckonců právě litvínovský hokejový klub, kterému Šlégr šéfuje, v minulém týdnu místo interpelací navštívil premiér Andrej Babiš, přislíbil mu přispět na půlmiliardovou investici.

Další favoritkou je i Hana Hemzáčková, která byla osm let asistentkou komunistických poslanců, konkrétně působila jako asistentka u poslankyně Ivany Levé a poslance Jiřího Valenty. Mezi širší výběr uchazečů by měl projít i Petr Jedinák, který je asistentem poslance za SPD Radka Rozvorala. V zákoně o České národní radě o České televizi ale přímo stojí, že člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích.

Favoritkou ve volbě do rozhlasové rady má i její současná předsedkyně Hana Dohnálková. Do užšího výběru pro televizi by se ale měl dostat i moderátor Luboš Xaver Veselý. Na rozdíl od Šlégra ovšem Veselý spíše v druhém kole skončí. „Je to takové pohrození druhé straně,“ říká jeden z vyjednavačů za vládní většinu.

Nejisté místo v užším výběru pak má další jméno vyvolávající vzrušené debaty, ekonomka Hana Lipovská. „Já bych pro ni ruku zvedl, byla ze všech nejvíce připravená. Ale třeba u ní je otázka, zda její jméno není až příliš kontroverzní,“ říká k tomu jeden z poslanců volebního výboru za vládní ANO.

Volbu rad obou veřejnoprávních medií totiž letos provází snaha vyhnout se extrémům a dosáhnout široké dohody. „Za mě osobě je hranice například to, když je někdo příliš spojený s některou z politických stran, například asistent poslance nebo blízký spolupracovník strany. Takový člověk by do rady kandidovat neměl,“ říká k tomu místopředseda volebního výboru Martin Kolovratník (ANO).

Nepřímo tak pro sebe vyloučil například Petra Jedináka, asistenta poslance SPD Radka Rozvorala. Nicméně poslanci hnutí ANO, které Seznam Zprávy oslovily, se všichni shodli, že kandidáti SPD celkově nemají jejich podporu. Na kom jim skutečně záleží, si ovšem nechávají pro sebe a kromě mediálně známých jmen se o svých favoritech bavit nechtějí.

Svůj seznam jmen – také tajný – připravila i takzvaná demokratická opozice spolu s Piráty. A dle zdrojů Seznam Zpráv probíhalo jednání o jménech v podobném rámci, jaký nastínil poslanec Kolovratník. „Probírali jsme jméno po jménu a hledali shodu. Snažili jsme se vybrat lidi, kteří nejsou rovněž příliš svázaní s některou politickou stranou,“ popisoval přípravy v táboře opozice její vyjednavač.

„Svého“ radního chtějí komunisté místo končící exposlankyně Ivany Levé. A všeobecně se předpokládá, že jednoho radního získají socialisté.

„Rodí se zde scénář, že ANO bude mít dva radní, dva radní padnou opozici, jeden komunistům a jeden socialistům,“ líčil v předvečer volby plánovaný kompromis člen výboru z řad vládních poslanců.

Ačkoliv páteční volba nebude finální, bude z ní patrné, kdo má jaké šance v radách skutečně zasednout. Může to ukázat způsob, jak budou poslanci volebního výboru volit.

„Systém bude stejný jako na plénu – tedy dvoukolový. Kdo získá nadpoloviční většinu, bude zvolen, do druhého kola postoupí dvojnásobek uchazečů na počet nezvolených míst,“ líčil Seznam Zprávám volební schéma poslanec Kolovratník. Pokud by v případě Rady České televize získalo hned v prvním kole nadpoloviční většinu více jak osmnáct kandidátů, postupovalo by do volby celou Sněmovnou prvních osmnáct podle nejvyššího zisku bodů. V případě stejného počtu hlasů by rozhodoval los.

„Pokud bychom ale ani v druhém kole nezvolili osmnáctku, volilo by se znovu a vybíralo by se ze všech dosud nezvolených,“ popisoval dále postup Kolovratník.

To stejné by platilo v případě rozhlasové rady, kdy se hledá šest lidí pro volbu na plénu.

Reklama

Související témata:

Doporučované