Hlavní obsah
Online

Poslanci navrhli přesunout v rozpočtu 177 miliard, hlasovat budou za týden

Záznam jednání Poslanecké sněmovny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanci jednali o rozpočtu na příští rok ve druhém čtení. Zákonodárci k vládní předloze připravili desítky vlastních návrhů, jak by se měla změnit. Více peněz chtějí například na silnice nebo platy učitelů.

Článek

Poslanci ve druhém čtení státního rozpočtu na příští rok navrhli přesuny v celkovém objemu asi 177 miliard korun. Je to zhruba 11 procent celkových výdajů rozpočtu. Loni při této příležitosti předložili na devět desítek pozměňovacích návrhů v celkovém objemu přes 130 miliard korun. Ve středu se sešlo asi 130 návrhů, některé se ale překrývají nebo jsou předloženy ve více variantách.

Rozprava trvala přes šest hodin. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úvodu řekla, že své stanovisko k pozměňovacím návrhům sdělí při hlasování ve třetím čtení. To by mělo přijít na řadu 4. prosince.

Rozpočtový výbor minulý týden podpořil přesuny za 1,3 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy na 1,578 bilionu korun. Schodek má být ve výši 40 miliard korun.

  • Farský navrhuje přidat 2 miliony ÚSTR

    V příštím roce bude Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) pořádat výroční zasedání sítě úřadů spravujících písemnosti tajné policie. Poslanec Jan Farský ze STAN proto navrhuje navýšení rozpočtu instituce o dva miliony korun.

    „Protože ÚSTR nejen akci pořádá, ale je i hostitelem, jsou s tím spojené určité náklady, které jsou vyčíslené na dva miliony korun,“ řekl Jan Farský a dodal, že jde o prestižní záležitost, které se zúčastní 12 států.

  • Namísto kontrol na Hradě peníze pro BIS

    Od roku 2016 musejí návštěvníci areálu Pražského hradu projít kontrolou. Podle poslance Jana Čižinského jsou zbytečné.

    „Ty kontroly obtěžují jak Pražany, tak turisty i policisty,“ říká poslanec Jan Čižinský, který byl zvolen za lidovce.

    Proto navrhuje peníze, které jsou určeny právě na tyto policisty, přesunout do rozpočtu Bezpečnostní informační služby.

    „BIS se výrazně podílí na boji se skutečným nebezpečím,“ dodává Čižinský.

  • Máme Galileo! Zaznělo v reakci na miliardu pro vesmírné aktivity

    Poslanec Zbyněk Stanjura z ODS vyzval ministra dopravy, aby vysvětlil, na co budou vynaložené 1,2 miliardy korun, které jsou rozpočtované na kosmické aktivity v příštím roce.

    „Máme Galileo,“ zaznělo v Poslanecké sněmovně s odkazem na evropský navigační systém, který sídlí v České republice.

    „Slyšel jsem o tom, je to pravda, ale když tento systém vznikal, tak byl předpoklad, že to budou platit ti, co ho budou využívat,“ reagoval Stanjura.

  • Ať si soudní spory platí prezident ze svého, navrhl Pirát

    Do rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky chce sáhnout pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Peníze chce naopak přidat na adiktologické služby. „Jde o to, že prezident republiky utrácí 2,4 milionu korun za právní služby. Máme pochybnosti o tom, jestli ty služby dávají vůbec smysl. Často si je způsobil sám svými neuváženými výroky a myslíme si, že by si je měl financovat ze svého,“ řekl pirátský poslanec. Proto chce snížit rozpočet na právní služby prezidenta republiky o 2,2 milionu korun.

    Poslanec Ferjenčík také navrhl snížit rozpočet Lesní správě Lány, a to o 50 milionů korun. „Navrhuji také snížit rozpočet Lesní správě Lány, a to ze dvou důvodů. Zaprvé je stále v policejním vyšetřování a zadruhé by měla obora zůstat v tomto rozsahu soběstačná,“ dodal Ferjenčík.

  • Votava chce ještě navýšit peníze pro učitele

    Václav Votava z vládní ČSSD chce do rozpočtu zahrnout více peněz pro učitele. Do programu regionálního školství chce přidat tři miliardy právě na platy pedagogů.

  • Další poslanci a poslankyně představují své návrhy, do rozpravy je přihlášeno 39 zákonodárců

  • Munice pro policii od KSČM

    Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček vystoupil s návrhem navýšit rozpočet policie o 120 milionů korun. Tři čtvrtiny z toho mají podle Ondráčka putovat na munici. „Munice se prakticky ihned po příjmu na sklad distribuuje. Cílem je tak vytvořit zálohy munice,“ uvedl poslanec s tím, že bez skladových zásob nelze efektivně a plynule zásobovat útvary.

    Munice podle Zdeňka Ondráčka chybí kvůli rozpočtovým restrikcím od začátku desetiletí. Zbylých 30 milionů pak navrhuje dát na nákup balistických prostředků.

  • Devět návrhů poslance Feriho

    Dominik Feri z TOP 09 popisuje devět pozměňovacích návrhů, které podporuje. „Měli bychom peníze investovat, ne je projíst,“ říká na úvod. Mezi návrhy jsou vyšší příspěvky od státu například pro Klokánek, insolvenční úseky nebo ÚSTR.

  • Lidovci navrhnou další peníze pro zdravotnictví

    Lidovec Vít Kaňkovský předloží za stranu čtyři pozměňovací návrhy. Prvním je financování sociálních služeb. „V systému chybí zhruba 1,5 miliardy korun,“ uvedl poslanec. Další návrhy se týkají zdravotní péče, a to navýšení peněz do paliativní péče a fakultních nemocnic. Jeden návrh se týká i konkrétního ústavu, a to Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. „Zvažte tuto 30milionovou podporu schválit. Jedná se o unikátní ústav,“ uvedl poslanec.

  • KSČM navrhuje dvě změny

    Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik se ujal slova. Předložil za stranu dva pozměňovací návrhy. Jedním z nich je navýšení podpory vodního hospodářství o 300 milionů korun.

  • Poslanci uctili oběti zemětřesení v Albánii

    Do Sněmovny zavítala delegace z Albánie. Poslanci v této souvislosti uctili minutou ticha oběti zemětřesení, které tuto zemi zasáhlo.

  • TOP 09 rozpočet nepodpoří

    Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek oznámil, že strana rozpočet nepodpoří bez ohledu na to, jaké pozměňovací návrhy dnes projdou. „Hlavní důvody jsou tři: 1. neexistence jakéhokoliv řešení a nulových nákladů na systémová rizika s prodlužováním lidského věku, 2. nízká investiční aktivita státu, 3. neustále se snižující odolnost rozpočtu proti budoucímu ochlazení ekonomiky,“ uvedl Kalousek.

  • Poslankyně KSČM Miloslava Vostrá, jež vede rozpočtový výbor, předčítá návrhy, které doporučuje do státního rozpočtu zahrnout

  • Lidovci chtějí navýšit peníze pro sociální péči

    „Rozpočet na sociální služby je podfinancovaný, a to zhruba o miliardu a půl. Dáváme proto pozměňovací návrh na navýšení mzdy o tuto výši. 23,5 tisíce až 25 tisíc korun. Taková je mzda sociálních pracovníků, kteří se starají o seniory. Je to psychicky i fyzicky náročná práce a myslíme si, že by měla být finančně ohodnocená,“ říká poslankyně lidovců Pavla Golasowská. Podnětem k návrhu KDU-ČSL byla i série reportáží Seznam Zpráv o poměrech v domě pro seniory Slunečnice v Ostravě.

  • Poslanci začali projednávat státní rozpočet ve druhém čtení

  • Kde vzít na silnice?

    Řada pozměňovacích návrhů, které poslanci připravili, se snaží přesunout co nejvíce peněz do oprav silnic. A to především těch v regionech, na jejichž rekonstrukce kraje jen obtížně shánějí peníze. Hledají se úspory například v kosmickém programu nebo v dotacích pro velké agropodniky.

  • Poslanci chtějí sebrat peníze svazu bojovníků i Zemanovi

    Na pozadí souboje o miliardy na zdravotnictví, školství nebo silnice se vedou i menší šarvátky o zdánlivé detaily. Například o to, zda má stát i nadále podporovat spornou organizaci Český svaz bojovníků za svobodu. Nebo zda strhnout prezidentovi z rozpočtu peníze za jeho prohrané soudní spory.

  • Co bychom si mohli koupit, nebýt slev na jízdném

    Poslanec TOP 09 Dominik Feri pojal pozměňovací návrhy k rozpočtu jako zamyšlení nad tím, kde jinde by mohly posloužit peníze, které vláda plánuje utratit za slevy na jízdném pro seniory a studenty. Ty letos stát přišly na 6 miliard korun. Feri navrhuje přesunout je na zlepšení škol, rozvoj vědy nebo opravu památek.

  • Sýrie a Irák jako zahraniční priorita

    Více milionů na zahraniční humanitární pomoc navrhuje lidovecký poslanec Jiří Mihola. Konkrétně navrhuje o dvacet milionů větší rozpočet pro obnovu Sýrie a dalších 20 milionů na stabilizaci a rekonstrukci Iráku. „Blízký východ musí být pro oblast české zahraniční politiky prioritou. Máme zde historicky výborné vazby a máme jedinečnou příležitost použít tyto vazby pro rekonstrukci celého regionu, který byl osvobozen od nadvlády takzvaného Islámského státu,“ vysvětluje poslanec Mihola.

  • Ombudsmanka? Vyloženě nebezpečný úřad

    Hned několik poslanců navrhuje ubrat peníze Kanceláři veřejné ochránkyni práv. Například poslanec Václav Klaus, který ve svých slovech pokaždé upozorní na své nové hnutí Trikolóra, bere ombudsmance 30 procent rozpočtu, tedy více jak 40 milionů. „Hnutí Trikolóra je pro nižší výdaje státu a rušení zbytečných i vysloveně nebezpečných úřadů,“ píše Václav Klaus ve svém zdůvodnění. Ušetřené peníze chce přidat Horské službě, ta podle jeho názoru pracuje svědomitě.

Reklama

Související témata: