Hlavní obsah

Poslední ‚očkobus‘ má zpoždění, zájem v Ústeckém kraji o vakcínu je enormní

Foto: Dávid Pásztor

Ilustrační foto.

Reklama

Očkovací autobus, který v Ústeckém kraji vyjel naposledy, zaznamenal zpoždění kvůli enormnímu zájmu lidí o vakcinaci. Například do Petrovic na Ústecku, kde měl dnes první zastávku, přijelo zhruba 60 procent lidí odjinud.

Článek

Zájem o očkování v kraji je až čtyřikrát vyšší oproti minulému týdnu, informoval koordinátor pro očkování Petr Severa.

„Byla jsem se tam podívat a zpočátku jsem nikoho nepoznávala, později začali dojíždět i lidé od nás z obce,“ uvedla starostka Andrea Kortanová. Podle ní se na místě tvořily fronty, přisuzuje to však tomu, že vakcinace včetně vyplnění dotazníku chvíli trvá. „Udělali si z toho turisticky výjezdní zasedání,“ dodala. V Trmicích u supermarketu už měl autobus tři čtvrtě hodiny zpoždění, které nabral na předchozích zastávkách. Přesto ho tam odpoledne nedočkavě vyhlížela skupina lidí, kteří se chtěli nechat očkovat.

Do pátku bylo v autobuse očkováno podle koordinátora 1094 lidí, za pondělí to bylo 284. Koordinátor Severa očekává, že bude vakcína podána minimálně 150 lidem. Autobus však v úterý opravdu skončí, přestože zájem o něj rapidně vzrostl. „Měl za cíl proočkovat nebo přiblížit očkování v malých obcích. Nemá za cíl v době paniky očkovat uprostřed města, když máme blízko očkovací centrum,“ zdůvodnil koordinátor. Dodal, že počasí navíc očkování v autobuse nedovoluje.

Zájem o očkování se v minulém týdnu zvýšil podle Severy asi o 230 procent. Za uplynulých sedm dní bylo podle něj očkováno 4980 lidí, týden předtím jen 1509. Pro neregistrované jsou podle něj v každé nemocnici vymezeny dny, kdy mohou přijít. I nadále jezdí do sociálních zařízení očkovací týmy, mohou si je podle něj objednat i obce.

V Ústeckém kraji je plně očkováno více než 50 procent obyvatel. Posilující dávku dostalo necelé procento z očkovaných, zhruba 5000 lidí.

Reklama

Doporučované