Hlavní obsah

Pošleme na vás kontrolu, hrozí Havlíček hoteliérům. Odpověď přichází ze Špindlerova Mlýna

Foto: vlada.cz

Vicepremiér Karel Havlíček.

Reklama

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček pohrozil hoteliérům, kteří našli skuliny ve vyhlášených protipandemických opatřeních.

Článek

Horští hoteliéři dělají, co mohou, aby dostali alespoň nějaké klienty k sobě do horských chat, chalup, pensionů a hotelů na vánoční a silvestrovské pobyty. Těm, kteří se snaží najít díry v protipandemických opatřeních, teď ale vicepremiér Karel Havlíček hrozí pokutami a tím, že jim odebere jakoukoliv státní podporu.

Odpověď vládě může být ale rychlá: Havlíček se totiž svou hrozbou trefil do hodin, v nichž se hoteliéři z Krkonoš odhodlávají k nezvyklé protestní akci.

Martin Jandura, majitel ubytovacího portálu ve Špindlerově Mlýně, o frustraci hoteliérů.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy už v minulých dnech popsaly konkrétní případy, kdy hotely či jiná ubytovací zařízení zvou k sobě hosty na pracovní pobyt, nebo na home office. Rozdíl od klasických rodinných pobytů na horách je většinou jediný, z pohledu práva ale důležitý. Hosté oficiálně nepřijedou na rekreaci, ale třeba na služební cestu. Nebo si na horské chalupě papírově zřídí domácí pracoviště.

Vládní zákazy se totiž pracovních cest nebo pobytů netýkají.

„Je to porušení usnesení a bude se to kontrolovat. Vzniká nekalá konkurence. Kromě finančních postihů za nedodržení vládního nařízení je jasné, že tyto firmy nebudou moci čerpat kompenzace. Důrazně varujeme před tím, aby se to nezneužívalo,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Od pátku se Česko vrací do 4. stupně opatření, což mimo jiné znamená zavření hotelů. Pro provozovatele hotelů je to hodně bolestivé: vánoční a silvestrovské pobyty pro ně představují zhruba třetinu všech ročních tržeb a zavření v těchto dvou týdnech pro mnoho z nich je likvidační.

Tak se v minulých dnech na sociálních sítích nebo v rozhovorech s klienty, kteří už měli rezervované, nebo dokonce zaplacené pobyty, uchýlili k tomu, že začali nabízet oficiálně práci místo rekreace.

Například majitel několika ubytoven v oblasti Jáchymova takto nabídl ubytování pro „pracovní skupiny“ a rodiny „pracovníků“. S nimi uzavře smlouvu o dílo o úklidu sněhu, který by měli odklízet.

S podobnou nabídkou ale přišli i mnozí jiní v dalších horách: v Krkonoších či na Šumavě.

Trpělivost došla – hoteliéři z Krkonoš vyrazí do Prahy

Vicepremiérova hrozba pokutami může ale jen přilít olej do ohně. Hoteliéři z Krkonoš totiž zvažují, že vyrazí protestovat do Prahy, jak ve Špindlerově Mlýně zjistila reportérka Seznam Zpráv.

„Chystá se i stávka a protest. Chceme jet všichni do Prahy a vládě říct, co si o tom myslíme. Teď už je to na hraně nějakého přežití,“ říká za krkonošské hoteliéry Martin Jandura, podle kterého je současné vládní opatření už likvidační.

„To, co se děje ve Špidlu, to je naprostá frustrace, beznaděj a vztek. Čekali jsme, že se na Silvestru zahojíme, a musíme zavřít,“ doplnil Martin Jandura, majitel ubytovacího portálu a informačního centra ve Špindlerově Mlýně.

Reklama

Doporučované