Hlavní obsah

Pošta volá policii na domov důchodců. Ohrozil nákazou naše doručovatele, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

V domově důchodců v Trnové na Plzeňsku musí policii vysvětlovat, že neporušili karanténu a neohrozili pošťačky.

Žádnou karanténu jsme neměli, budeme chtít omluvu, brání se vedení soukromého domova.

Článek

Předminulý týden zazvonil Jitce Špánkové telefon. Muž na druhém konci se ředitelce soukromého domova důchodců v Trnové u Plzně představil jako vyšetřovatel z kriminálky.

A po ředitelce chtěl vědět, jak to mají s údajnou nákazou koronavirem, karanténou a jak v domově probíhá doručování pošty.

Policie se začala o domov důchodců zajímat na podnět České pošty. Státní firma je přesvědčena, že vedení domova ohrozilo její pošťačky, protože prý zatajilo, že se v zařízení objevil koronavirus. A doručovatelky tam dál chodily s poštou, aniž o nemoci tušily.

Jenže šéfka domova Špánková tvrdí, že je to nesmysl – žádná nákaza se v domově nevyskytla a personál nebyl v karanténě. „Poškozuje nás to a budeme chtít omluvu,“ řekla Špánková.

Zatajili karanténu, říká pošta

Pošta podává celý příběh následovně: od 19. března byl pečovatelský dům v Trnové v karanténě, protože se koronavirus objevil u jedné ze zaměstnankyň.

Jedna z doručovatelek pobočky pošty přišla do práce s tím, že v domově mají nákazu. Vedoucí pobočky pak do domova volala, ale personál ji ujistil, že to není pravda. Ale pak se – říká pošta – do telefonu podřekl: přiznal, že si nemůže dojít pro zásilky uložené na poště, protože jsou v karanténě.

„Domov seniorů v Trnové buď úmyslně, nebo z naprosté neznalosti a zapomnění neinformoval o své karanténě Českou poštu, potažmo naše zaměstnance,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. „Jednáním vedení domova důchodců došlo k ohrožení našich čtyř zaměstnanců, kteří se v uvedeném období v doručování do tohoto zařízení vystřídali. Zásilky se předávaly v prostoru domova s karanténou,“ dodal mluvčí.

V Trnové ale vysvětlují, že celý případ vznikl jen v hlavách tamějších pošťaček. Zaměstnankyně domova skutečně onemocněla koronavirem. Zřejmě se nakazila, když strávila pár dní v Německu.

V pátek 20. března ještě byla v práci, druhý den však volala, že má teplotu, bolí ji v krku a že tedy nepřijde na směnu. O týden později se ozvala znovu s tím, že jí stále není dobře. Takže jí vedení domova doporučilo, ať se nechá otestovat na koronavirus. A 27. března vyšlo, že je skutečně pozitivní.

Ředitelka Špánková tedy nechala otestovat všechny lidi, kteří s ní přišli do styku. Nikdo z nich nemoc neměl. Později se nepotvrdila ani u klientů domova. Po dohodě s hygieniky – protože nikdo jiný nevykazoval známky nemoci – domov nespadl do karantény, ale najel na takzvaný krizový režim. To znamená, že personál nesměl týden opustit domov, aby případnou nákazu nešířil.

Jste prasata, napsal někdo na vrata

Jenže v pondělí vypukla ve vesnici skoro až panika, ze zdejšího obchodu se začaly šířit zprávy, že jsou v domově nemocní lidé. Začalo se dokonce šuškat, že v domově umírají lidé. Někdo pověsil na vrata zařízení papír s nápisem, že „prasata“ zavlekla do vsi nebezpečnou nemoc. A začali se ozývat i vyděšení příbuzní klientů.

„Nikdo nám nevěřil, že testy dopadly negativně a že nikdo nemá ani příznaky,“ popsala ředitelka Špánková.

A v téhle době si zřejmě pošťačky podle ředitelky Špánkové špatně vyložily informaci o jedné nakažené zaměstnankyni. A v tomhle šumu se také zrodila informace, že domov je od 19. března v karanténě, kterou ovšem porušuje, když nechává doručovatelky vstupovat každé ráno do areálu.

Ředitelka navíc říká, že už od 1. března, tedy dlouho před tímto potvrzeným případem a před vládními nařízeními, domov zavedl preventivně přísný epidemiologický režim – zákaz návštěv, používání rukavic, zvýšenou dezinfekci a podobně. A doručovatelům pošty nechával personál zásilky před vraty, aby vůbec nemuseli dovnitř, což ostatně zachytily i kamery na budově.

Doporučované