Hlavní obsah

Postrach Bílého domu odstartuje další týden veřejných slyšení v USA

Foto: ČTK

Před sněmovní výbor předstoupí stálý zástupce USA při EU Gordon Sondland.

Reklama

Problém zůstává stejný, mění se jen svědci. O údajném nátlaku Donalda Trumpa na prezidenta Ukrajiny Zelenského už vypovídali bezpečnostní představitelé americké vlády i vysoce postavení diplomaté. Na řadě je teď asi největší „strašák“ z pohledu Bílého domu – stálý zástupce Spojených států při Evropské unii Gordon Sondland.

Článek

Prezident Spojených států Donald Trump čelí obvinění, že na Volodymyra Zelenského tlačil ohledně otevření vyšetřování Trumpova politického rivala a potenciálního protikandidáta v příštích prezidentských volbách Joea Bidena. K tomu měl ukrajinského prezidenta několikrát vyzvat v červencovém telefonátu – naléhání údajně podmínil zadržením vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě necelých 400 milionů dolarů.

Ve středu před výbor vedený demokratem Adamem Schiffem předstoupí Bílým domem obávaná figura, stálý zástupce USA při EU Gordon Sondland. Ten se měl dostat do přímého kontaktu s Trumpovým nátlakem kvůli vyšetřování Bidena na Ukrajině. Stálý zástupce si z hovoru s prezidentem odnesl, jak před týdnem ostatně už vypověděl diplomat Taylor, jasnou představu. O vyšetřování svého politického rivala se prý Trump stará víc než o samotnou Ukrajinu.

Tento detail před týdnem přiživil argumenty demokratů pro vyšetřování prezidenta. Podle The New York Times to svědčí o tom, jak posedlost snahou zdiskreditovat své politické protivníky Trumpa dohnala k tomu, že před národní zájmy postavil své vlastní.

Second hand informace

Pro Bílý dům je Sondland nebezpečný především kvůli „zkušenosti z první ruky”. Většina zbylých svědků nabídla informace, které jim předal někdo jiný. Republikáni v čele s Trumpem tak mají plno příležitostí je shodit ze stolu. „Všichni ti lidé vypovídají o tom, že zaslechli konverzaci rozhovoru o jiném rozhovoru, který vedl prezident. To, co se tu děje, je ostuda a ztrapňuje to celý národ,” řekl ve středu Donald Trump podle agentury Reuters.

Zpochybnit Sondlandovo svědčení by mohlo být pro Bílý dům obtížnější. Stálý zástupce byl jedním ze tří amerických úředníků, které měl Trump použít pro protlačování vlastní politiky vůči Ukrajině nad rámec té oficiální. Trojici se podle britského The Guardian říkalo „three amigos” – vedle Sondlanda do ní patřil ještě diplomat Kurt Volker a ministr pro energetiku Rick Perry.

Podle výpovědi, kterou sněmovnímu výboru Sondland podal ještě při slyšení za zavřenými dveřmi, to byl právě on, kdo Ukrajině předal zprávu o pozastavené vojenské pomoci. Bylo to něco za něco – Spojené státy slíbily uvolnit stamilionovou dotaci, oznámí-li Ukrajina, že vyšetřuje Joea Bidena a jeho syna.

Přerušené jednání

Předvojem pro nepříjemné chvilky v Oválné pracovně bylo včerejší svědčení podplukovníka Alexandera Vindmana, bezpečnostního představitele Bílého domu a experta na Ukrajinu. Vindman označil rozhovor, který Trump v červenci vedl se Zelenským, za nepatřičný. „Nemohl jsem uvěřit tomu, co slyším,” řekl k telefonátu.

Mluvil i o schůzce, které se na začátku července zúčastnil v Bílém domě. Vindman popsal moment, kdy stálý zástupce Sondland začal mluvit o „vyšetřování”. „John Bolton (bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu, pozn. red.) jednání přerušil ve chvíli, kdy Sondland začal mluvit o požadavku Ukrajiny, která provede jisté vyšetřování, aby si zajistila schůzku s prezidentem Trumpem,” uvedl podle CBS News Vindman.

Foto: ČTK

Podplukovník Alexander Vindman.

Hlava Spojených států Vindmana i jeho výpověď ve středu znevážila. „Vindman, chvíli jsem se na něj ráno koukal a říkal si, že on… nechám na každém, aby si udělal názor. Ale neznám ho, nikdy jsem o něm neslyšel. Neznal jsem ani jednoho z těch lidí kromě jednoho nebo dvou, co jsou velvyslanci,” řekl o svědcích Trump.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Kdo se Trumpovi postaví ve volbách?

Ačkoliv je proces impeachmentu v plném proudu a obvinění, která se snáší na Trumpovu hlavu, jsou vážná, podporu současný prezident Spojených států neztrácí. Podle prvních vlaštovek předvolebních průzkumů má Trump stále velmi stabilní voličskou základnu. V prezidentském souboji s jednotlivými demokratickými kandidáty by získal zhruba polovinu z celkového počtu hlasů. Teprve únorové primárky ale ukážou, která z velkých ryb v demokratickém rybníku se republikánskému kandidátovi (s velkou pravděpodobností Trumpovi) postaví.

Prezidentské volby čekají Spojené státy za necelý rok, na začátku listopadu 2020. Podle odborníků se spíš nedá čekat, že by demokraté impeachment do té doby úspěšně dokončili. Mimo jiné kvůli tomu, že by ve finálním kroku potřebovali podporu dvou třetin senátu. Tomu ale vládnou republikáni.

Reklama

Doporučované