Hlavní obsah

Postupovali nezákonně a věděli to. „Chci to řešit,“ reaguje Vojtěch

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Budu se ptát, jak se to stalo, řekl v neděli v diskuzním pořadu ministr Adam Vojtěch k nezákonným opatřením.

Reklama

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se chce doptat, jak bylo možné, že vysoce postavení úředníci věděli, že mimořádná opatření přesahují zákonný rámec, a přesto je resort vydával.

Článek

Už od konce února byli vysoce postavení úředníci na Ministerstvu zdravotnictví, mimo jiné náměstek pro legislativu a právo Radek Policar nebo bývalá hlavní hygienička, upozorněni, že prakticky není možné vydávat plošné zákazy podle pandemického zákona.

Seznam Zprávy v pátek zveřejnily důkaz v podobě e-mailové korespondence. Na konci dubna pak názor autora varování a jednoho z úředníků na ministerstvu potvrdil poprvé ve svém verdiktu Nejvyšší správní soud. Ministerstvo i přesto pokračovalo ve vydávání plošných zákazových opatření i během května.

„Pokud někdo věděl, že ta opatření jsou nezákonná, tak to není v pořádku,“ vyjádřil se v neděli k problému staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) v pořadu Partie Terezie Tománkové na kanálu CNN Prima News a dodal, že celou věc chce konzultovat právě s náměstkem pro legislativu a právo Radkem Policarem.

„Je to něco, co chci řešit,“ potvrdil Adam Vojtěch s tím, že kořeny problému sahají do doby, kdy na Ministerstvu zdravotnictví nebyl.

V dalším diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce otázkám na stejný problém čelil bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný, který pouze zopakoval to, co už uvedl pro Seznam Zprávy. Tedy že ho nejbližší podřízení o překračování pravomocí neinformovali.

Situace ovšem nakonec vyústila v rychlé rozvolňování. V úterý 25. května byl ministerstvu doručen písemný verdikt Nejvyššího správního soudu, který jasně vykládá, že resort nemůže podle pandemického zákona ani zákona o ochranně veřejného zdraví preventivně plošně zakazovat například provoz restaurací, ale i dalších služeb, jako jsou holičství nebo koupaliště.

„Odpůrce (Ministerstvo zdravotnictví, pozn. red.) si již napříště musí být vědom toho, že vydává opatření zjevně nezákonná, jež zřejmě působí jeho adresátům škodu a újmu na základních právech,“ stojí v závěru soudního rozsudku.

I sám Adam Vojtěch proto připouští, že pondělní rozvolňování stravovacích služeb sleduje hlavně cíl minimalizovat případný počet žádostí o náhradu škod.

„Nechceme tady čelit žalobám o náhrady škody. I proto jsme po úvaze přistoupili k tomuto rozvolnění, které se nám nemusí úplně pozdávat,“ podotkl na páteční tiskové konferenci ministr Vojtěch.

Reklama

Doporučované