Hlavní obsah

Posudek uvádí, že ryby v Bečvě otrávila rožnovská čistička, ta to odmítá

Foto: Tomáš Svoboda

Čistírna odpadních vod Energoaqua.

Reklama

aktualizováno •

Za zářijovou otravu řeky Bečvy může společnost Energoaqua, která v Rožnově pod Radhoštěm provozuje čistírnu odpadních vod. To je závěr znaleckého posudku, tvrdí nejmenovaný zdroj. Firma vinu odmítá.

Článek

Znalecký posudek, který rozkrývá příčiny loňské otravy Bečvy, ukazuje na společnost Energoaqua jako viníka havárie. Firma s čistírnou odpadních vod sídlí v Rožnově pod Radhoštěm, necelých dvacet kilometrů od míst, kde v září začaly hromadně hynout ryby. S informací přišel nejmenovaný zdroj MF Dnes.

„Závěry posudku mě nepřekvapují, od začátku jsme tuto firmu podezřívali,“ řekl deníku člověk z České inspekce životního prostředí.

Čistírna v rožnovském továrním areálu bývalé Tesly likviduje odpady mnoha místních firem. Některé z nich vypouštějí také kyanidy. Podle posudku voda neskončila ve dvou čisticích lagunách vzdálených osm set metrů vzdušnou čarou, ale vytekla rovnou do potrubí, které po patnácti kilometrech ústí do Bečvy. Výpusť je ve valašskomeziříčské části Juřinka.

Ryby v den havárie začaly hynout necelé čtyři kilometry po proudu.

+14

Firma Energoaqua vinu odmítá, proti nařčení chce podniknout právní kroky. „Tenhle závěr není překvapivý, protože jsme o tom slyšeli už pár měsíců zpátky, kdy to pan Klicpera prohlásil. Většina místních ví, že to není pravda a kde začaly hynout ryby. Pan znalec se rozhodl, že to bude Energoaqua, protože to nemůže být Deza,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel společnosti Oldřich Havelka.

Soudní znalec Jiří Klicpera v pondělí policii odeslal dlouho očekávaný posudek, který má do největší ekologické havárie posledního desetiletí vnést více světla. Termín vyhotovení dvakrát odsunul. Zopakoval, že viníka zná. „Jsem přesvědčený, že můj závěr povede k obžalobě,“ uvedl včera pro Seznam Zprávy. Zároveň opakovaně vyloučil, že za katastrofou stojí valašskomeziříčská Deza ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Na dotaz, zda za havárií může stát firma z Rožnova, však neodpověděl. „To nemůžu potvrdit, protože už bych se vyjadřoval k dalším věcem, a to nelze,“ doplnil.

Na „rožnovskou“ výpusť, která přivádí odpady z areálu bývalé Tesly, už několik dní po havárii ukázali policisté i Česká inspekce životního prostředí. Část odborníků ale odmítá, že by jedovaté kyanidy začaly zabíjet až několik kilometrů po proudu.

Policie zatím k dispozici posudek nemá. „V tuto chvíli to nebudeme komentovat. Posudek fyzicky ještě nemáme, od nás taková informace určitě neunikla,“ sdělil policejní mluvčí Petr Jaroš.

K havárii došlo loni 20. září. Do vody vyteklo neznámé množství kyanidů. Jedy otrávily čtyřicet kilometrů řeky od Valašského Meziříčí až po Přerov. Rybářský svaz už vyčíslil škody na téměř 25 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované