Hlavní obsah

Potvrzeno: Odborníci nechtějí uznat protilátky jako prokázání bezinfekčnosti

Foto: Profimedia.cz

Test na protilátky.

Reklama

Jak včera Seznam Zprávy jako první informovaly, Ministerstvo zdravotnictví dnes skutečně doporučilo neuznávat protilátky jako důkaz bezinfekčnosti pro covid-19.

Článek

Očekávání, že stát bude vedle očkování proti covid-19 a negativního testu uznávat také dostatečné množství protilátek proti koronaviru, se v nejbližší době nenaplní. Podle informací z Ministerstva zdravotnictví se vedení tohoto úřadu v čele s Adamem Vojtěchem rozhodlo, že protilátky status „propustky“ nedostanou, napsaly včera Seznam Zprávy.

Dnes informaci na tiskové konferenci zástupci resortu potvrdili. Odborníci skutečně nedoporučují protilátky jako důkaz bezinfekčnosti uznávat. Člověk, který má protilátky, podle nich může onemocnět. Naopak negativní test na protilátky neznamená, že se člověk nedokáže před infekcí covidem chránit. Dnes to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková, která je zároveň předsedkyní České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Podle Vašákové není imunita jednoznačně zobrazitelná pouze protilátkami. I když člověk má pozitivní protilátky, může podle ní onemocnět a jsou i známy případy, kdy se to stalo. Naopak negativní výsledek testování na protilátky neznamená, že se organismus nedokáže chránit. Proto závěrem je, že přítomnost protilátek nelze využít jako prokázání bezinfekčnosti.

Podle předsedy vakcinologické společnosti Romana Chlíbka také nejsou protilátky důvodem, proč by se člověk neměl nechat očkovat.

Test na protilátky je podle Vašákové v současnosti důležitý jen ve dvou případech. První je, pokud má člověk příznaky covidu, ale test na covid má negativní. Protilátky se vyšetřují také u dárců krevní plazmy, která se experimentálně používá k léčbě covidu.

Reklama

Doporučované