Hlavní obsah

„Povinné očkování odradí zdravotníky od práce.“ 10 států jde proti Bidenovi

Foto: Profimedia.cz

Protest proti povinnému očkování v New Yorku.

Reklama

Deset generálních prokurátorů podalo žalobu proti nařízení administrativy prezidenta USA Joea Bidena, které nařizuje povinné očkování proti covidu dalším milionům zdravotníků. Podle žaloby je příkaz nezákonný a omezuje moc států.

Článek

Proti příkazu demokratického prezidenta k povinnému očkování proti covidu-19 se postavili generální prokurátoři republikánských států. Společnou žalobu k federálnímu soudu v Missouri ve městě St. Louis podaly státy Missouri, Nebraska, Arkansas, Kansas, Iowa, Wyoming, Aljaška, Jižní Dakota, Severní Dakota a New Hampshire.

Nařízení prezident Joe Biden oznámil minulý čtvrtek, v platnost má vejít 4. ledna. Do té doby by mělo být proočkovaných všech 17 milionů zdravotníků z celkem 76 tisíc zdravotnických zařízení a poskytovatelů zdravotní domácí péče dotovaných z vládních zdravotnických programů.

Pracoviště, která podmínky povinného očkování nesplní, ztratí nárok na financování z vládní agentury Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS).

„Uvalit další nařízení na zdravotnická zařízení a jejich zaměstnance jen zhorší problém a velmi pravděpodobně povede k tomu, že některá zařízení – obzvláště ty v již nedostatečně zajištěných venkovských oblastech – budou muset zavřít kvůli nedostatku pracovníků,“ uvedl kansaský generální prokurátor Derek Schmidt podle agentury Reuters.

Žaloba podle AP uvádí, že nové nařízení CMS je „bezprecedentně a bezdůvodně“ široké a dotýká se i dobrovolníků a pracovníků, kteří obyčejně nepřichází do styku s pacienty. „Žaloba je očividným pokusem o federalizaci záležitostí veřejného zdravotnictví včetně vakcinace, která spadá do moci států,“ stojí dále v žalobě.

CMS podle Reuters uvedla, že k ničemu takovému, jako jsou hromadné odchody zdravotnického personálu nedošlo ani u těch poskytovatelů zdravotní péče, kde už povinné očkování platí, přičemž se jedná už o 41 % amerických nemocnic.

Nařízení povinného očkování i ve zbytku zdravotnictví naopak podle CMS zajistí, že pracovníci nebudou odcházet ze své nemocnice, aby si našli místo v jiné, kde povinné očkování ještě neplatí.

Povinnost očkovat se je v USA stále častější

AP píše, že zatím se čím dál častější nařízení povinného očkování na pracovištích nesetkávají s velkým odporem, třeba podáváním výpovědí, ani v jiných sektorech.

Například v New Yorku, kde povinnost začala platit 1. listopadu pro všechny městské zaměstnance, bylo ještě před tímto termínem naočkováno 90 % z nich. Tisícům dalších úřady schválili výjimku ze zdravotních nebo náboženských důvodů a 9 000 podmínky nesplnilo a opustilo zaměstnání, což podle deníku New York Times odpovídá asi 6 procentům celkové pracovní síly.

V soukromém sektoru povinnost očkovat se zavedla nedávno například letecká společnost United Airlines, což podle AP vyústilo v několik stovek propuštěných zaměstnanců a asi 2000 výjimek. Firma celkem zaměstnává 67 tisíc lidí.

Sporů soudy řeší víc

Žaloba 10 republikánských států přišla jen krátce poté, co americký odvolací soud dočasně pozastavil nařízení, které požaduje, aby všichni v amerických firmách (včetně těch soukromých) nad 100 zaměstnanců, byli od 4. ledna očkovaní nebo pravidelně testovaní.

Soud o víkendu poukázal na „vážné zákonné a ústavní“ problémy tohoto Bidenova nařízení. Ministerstvo práce na to reagovalo tvrzením, že má zákonnou pravomoc takové nařízení vydat na základě povinnosti chránit zaměstnance před ohrožením jejich zdraví. Proces, který stejně jako novou žalobu, spustilo několik republikánských států, tak bude zřejmě pokračovat.

Proočkovanost dospělých je na 70 procentech

Spojené státy od poslední velké vlny nákazy, která vrcholila na přelomu srpna a září, sledovaly pokles denních přírůstků nakažených i mrtvých. Čísla se ale nedařilo dostat na nízkou úroveň z konce letošního jara a minulý týden dokonce začala stoupat. Nakažených covidem-19 v posledních dnech přibývá kolem 80 tisíc denně a mrtvých bývá přes 1000.

Proočkovanost dospělé populace je v USA asi na 70 procentech. Se započtením dětí je plně očkováno 59 % populace.

Před několika dny se v USA začaly očkovat i děti ve věku 5 až 11 let. Bílý dům uvedl, že vakcínu jich zatím dostal téměř milion.

Reklama

Související témata:

Doporučované