Hlavní obsah

Povodně v Paříži zastavily hlavní vlakovou linku, hladiny stoupají po celé zemi

Uzavřena je linka C příměstského vlaku RERVideo: Reuters

 

Reklama

Stále rostoucí hladina řeky Seiny přerušila v Paříži provoz hlavní vlakové linky C příměstského vlaku RER. Kvůli vydatnému dešti hrozí povodně napříč celou Francií.

Článek

Kvůli povodním je v Paříži přerušen provoz linky C příměstského vlaku RER, která vede podél Seiny. Na její trase se navíc nachází oblíbené turistické cíle jako Eiffelova věž nebo muzeum d'Orsay. Linka C nebude podle francouzského tisku fungovat minimálně do konce ledna. Kromě vlakové dopravy byla již v úterý přerušena také doprava říční.

Současné deště jsou podle meteorologické služby Météo France na zimu nezvykle silné, například v Paříži dvakrát vydatnější oproti normálu.

Odborníci odhadují, že by hladina řeky mohla dosáhnout během víkendu 6,1 metru. Meteorologové již vydali varování před záplavami pro 15 departementů napříč celou Francií. Na jihovýchodě země navíc očekávají silné sněžení.

Stav hladiny Seiny ale ještě není tak nebezpečný jako tomu bylo v historii. V roce 1910 hladina řeky vystoupala na 8,62 metru. To v metropoli způsobilo katastrofální záplavy. V roce 1955 řeka dosáhla 7,10 metru a 6,10 metru v červnu 2016.

Reklama

Doporučované