Hlavní obsah

Pozor na dárky ve slevě. Zkušenosti kontrolorů vás vyvedou z omylu, že nakupujete výhodně

Neuznal vám obchod reklamaci obuvi? Šéf České obchodní inspekce Mojmír Bezecný poradí, co s tím.

 

Reklama

Česká obchodní inspekce byla letos hodně aktivní: Zjistila, že 44 procent kontrolovaných podnikatelů nějak podvádí zákazíka, nebo nějak jinak porušuje zákon. Nejhorší situace je na internetu, kde kontrolou letos neprošlo dokonce 80 procent obchodů.

Článek

Pokud chtějí kontroloři České obchodní inspekce vyrazit takzvaně „na jistotu", zkontrolují slevové akce. A zejména nyní, v předvánoční nákupní špičce, ani nemusí nikam do terénu. Stačí zapnout počítač a prohlédnout si „akční" nabídku internetových obchodů.

„V letošním roce jsme se při kontrole slevových akcí dostali už na 13 milionů korun v pokutách. U těch takzvaných slev dochází ke klamání spotřebitelů často," říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf ČOI Mojmír Bezecný.

Výše pokuty záleží na tom, jak velkou škodu obchodník napáchal, případně jak často se k takovému jednání uchýlí. Jsou tak i společnosti, které už zaplatily stovky tisíc, případně více než milion.

Mojmír Bezecný popisuje, kteří obchodníci nejvíc klamou své zákazníky.

Slevové akce ale letos nebyly jedinou věcí, která ČOI zaměstnávala. Inspektoři zabavili a zakázali také zhruba dvě desítky životu nebezpečných výrobků. Jednalo se hlavně o hračky. „Hrozilo u nich poškození bubínku, to, že se dítě pořeže o ostré hrany, nebo že spolkne malé předměty, které se z hračky uvolní," dodává Bezecný.

Počet letošních kontrol bude z pohledu České obchodní inspekce rekordní. Loňské číslo - 32 tisíc zkontrolovaných provozoven, totiž překonala už na konci října. A příští rok inspektorů ještě přibude.

Mojmír Bezecný k počtu kontrolorů, které vysílá ČOIka do terénu a o tom, zda používají převleky.

Reklama

Doporučované